Tillbaka på sjukhuset – som sjuksköterska

Evelina Holstensson är sjuksköterska på Drottning Silvias barnsjukhus – platsen där hon själv diagnostiserades och behandlades för skelettcancer som barn. – Jag vet hur mycket en bra sjuksköterska kan betyda, säger hon.

Så länge hon kan minnas har Evelina drömt om att bli sjuksköterska. När hon själv diagnostiserades med osteosarkom som elvaåring blev drömmen bara starkare.

– Eftersom jag hade bestämt att jag skulle bli sköterska så bedömde jag sköterskorna och tänkte ”sådan ska jag inte bli”, eller ”så ska jag också göra”. Jag frågade jättemycket och sa att jag skulle bli deras kollega i framtiden, säger hon.

14 år senare har den förutsägelsen besannats. Nu tar hon hand om sjuka barn på samma sjukhus.

– När jag precis hade börjat på det nya jobbet träffade jag en av mina gamla läkare. Det var surrealistiskt.

Komplikationer efter Evelinas behandling ledde till att hennes vänstra ben amputerades ovanför knät. I dag går hon med protes och haltar synbart. Barnen tittar men så länge ingen frågar så tar hon inte upp orsaken.

– De får gärna fråga men jag tar inte upp min egen sjukdomstid i samtal med patienterna. Det är de som är patienter och jag vill inte lägga min historia på dem.

Men hon tror att hennes egna erfarenheter av att vara inlagd påverkar hur hon agerar nu när det är hon som vårdar sjuka barn.

– Jag tror att lilla elvaåriga jag var en bra bedömare av vårdpersonalen och jag försöker leva upp till de önskemål jag hade då. Att lyssna och vara inkännande är viktigt, säger Evelina.