”Utan pärlandet hade jag inte orkat”

När Mariannes dotter Ida blev sjuk i leukemi vändes livet upp och ned. Men så fort hon började hjälpa dotterns klass med att pärla armband hittade hon en sysselsättning som skänkte både lugn och tröst. Under den svåraste sjukhustiden var hennes väska alltid fylld med pärlor, tråd och sax.

Tolvåriga Ida Norevik balanserar små blåskimrande pärlor och bokstäver mellan ett Bamseplåster och fina nymålade naglar. Det är ganska pilligt, men till slut ligger ett armband med texten Cure Cancer färdigt på det vita landstingslakanet.

Just i dag är Ida på återbesök på Nya Karolinska sjukhuset för att ta blodprov och träffa en diabetesläkare. Pärlandet brukar vara ett sätt att få tiden att gå, även om hon har tröttnat lite på det. Det har däremot inte hennes mamma, Marianne Norevik, gjort. Under det senaste året har hon tillverkat över 2 000 armband.

− Utan pärlandet hade jag inte orkat att hålla mig ovanför ytan, förklarar Marianne.

Ida fick diagnosen akut lymfatisk leukemi, ALL, i september 2017. När hon blev sjuk ville hennes klasskompisar i Margretelundsskolan i Åkersberga göra något för att hjälpa till. Tillsammans med sin lärare bestämde de sig för att tillverka och sälja armband med texten Cure Cancer. Pengarna skulle gå till Barncancerfonden. Med hjälp av eleverna på skolan, en julmarknad och andra aktiviteter i samhället nådde klassen snabbt sitt mål, 100 000 kronor. Engagemanget och kompisarnas omtanke betydde mycket för Ida och hennes familj, som också ville vara med och bidra till insamlingen.

Akut lymfatisk leukemi, ALL

  • ALL är den vanligaste formen av barncancer
  • Överlevnaden är omkring 90 procent.
  • Cancern drabbar benmärgen och skapar en okontrollerad tillväxt av vita blodkroppar som tränger undan den friska benmärgen.
  • Behandlingen sker med cytostatika under cirka två och ett halvt år.

− När målet nåddes i mars tyckte min man att vi skulle fortsätta. Vi förde också en dialog med Idas lärare, vår släkt och våra vänner som inte heller ville sluta. Sedan köpte vi in massor av pärlor, berättar Marianne Norevik.