Vila i Varberg

I Varberg, på promenadavstånd från vågor och krabbfiske, ligger Almers hus. Det är Barncancerfondens villa där drabbade familjer kan tillbringa några dagar för att vila ut. Nu har även vuxna barncanceröverlevare en chans att bo en vecka i västkustvillan.

Sedan 1993 har cancersjuka barn och deras familjer rest till Almers hus för en veckas vila. Nu är minst en vecka om året reserverad för överlevare och deras familjer.

– Vi har sett att det finns ett behov och en önskan från vuxna som hade cancer som barn och som har goda minnen från Almers hus att åka dit tillsammans med sin familj, säger Charlotte Rutegård, som ansvarar för Barncancerfondens vistelser.

Det finns också möjlighet att boka en helg-vistelse under lågsäsong. Huset har fyra lägenheter med eget pentry, badrum och sovplats för sex personer. Barncancerfonden betalar resan till Varberg, och vistelsen är gratis. Familjerna står själva för maten.

Det gamla huset totalrenoverades år 2010. Det ligger i det gamla kurortsområdet i Varberg. Hit reste barn med tuberkulos (en allvarlig och smittsam lungsjukdom) för att andas frisk luft och äta näringsrik mat. Det var under första halvan av 1900-talet.