”Var snäll mot dig själv”

Ha medkänsla med dig själv och gör sånt som du mår bra av! Det rådet ger Louise von Essen, psykolog och professor i vårdvetenskap,till föräldrar som lever med, eller har levt med, ett svårt sjukt barn. – Sätt inte livet på paus och var snäll mot dig själv, säger hon.

När det värsta tänkbara händer biter de flesta föräldrar ihop och lägger allt fokus på att ta hand om sitt sjuka barn.

– Det är lätt att tänka ”jag måste klara det”, men som i alla svåra situationer är det viktigt att ha medkänsla med sig själv, menar psykologen och forskaren Louise von Essen, som länge har forskat kring hur föräldrar hanterar det trauma som det innebär när ett barn drabbas av cancer.

Louise von Essen menar att det är viktigt att inte rationalisera bort eller trycka undan sina egna känslor, utan att snarare acceptera att det här är en svår situation.

– Tänk att det här är jobbigt och att du måste ta hand om dig själv för att klara det. Annars orkar du inte.

Försök hitta tid att göra sådant som du tyckte om att göra innan, som att träna, gå i skogen, läsa böcker eller träffa vänner. Gör det du mår bra av och vänta inte med att leva tills ditt barn är friskt.

Men det viktigaste rådet för att hantera den svåra situationen är att våga vara närvarande i traumat och ta in hur svårt det är. Detta innebär att vara så delaktig som möjligt i behandlingsprocessen, vilket hjälper föräldrarna att bearbeta allt som sker och förbereda sig på det allra värsta. Att våga möta och prata om det allra svåraste är avgörande för att orka hantera situationen. Lägger du locket på är det lätt att fastna i de svåra känslorna, menar Louise von Essen.

– Det är viktigt att våga prata om det svåraste. Våga vara ledsen, våga känna att det här är helt fruktansvärt och att du inte orkar och framför allt våga ta hjälp.