Tomtesuccén: Tobias samlade in 400 000 kronor till kampen mot barncancer

Genom att auktionera ut sig själv som tomte på julafton samlar Boråsbon Tobias Guldstrand in pengar till Barncancerfondens arbete. Årets resultat slog alla förväntningar; över 400 000 kronor.

När julen är några månader bort börjar Tobias Guldstrand från Borås att spara ut skägget. Och när julafton står runt knuten sprejas det då långa skägget och ögonbrynen vita.  För om man ska vara en riktig tomte duger inget lösskägg.

– Jag tror det blir lite personligt på nåt sätt i och med att jag sparar ut skägget och sprejar det vitt och verkligen jobbar med det, att jag inte bara tar på mig en mask och kör, säger Tobias Guldstrand.

I tre år i rad har Tobias auktionerat ut sig själv som tomte och spenderat julafton med att knacka på hemma hos julfirande familjer. Alla pengar han fått in har han skänkt till Barncancerfonden. Första året samlade han in 80 500 kronor, ”ALDRIG kunde jag tro att det skulle sluta som det gjorde!”, skrev en upprymd Tobias på Facebook det året. Aldrig trodde han väl heller att han ett år senare skulle samla in över 200 000 kronor på att tomta.

– Efter det året frågade folk mig om jag inte skulle ”sluta på topp”. Men jag tänkte, vad är på topp egentligen? Jag kanske inte skulle få in 200 000 igen, men även om det slutar på 30 000 så vet jag ju att det pengarna verkligen gör skillnad, säger Tobias.

Så i julas satte han upp ett annat mål – istället för att fokusera på slutsumman ville han engagera så många som möjligt att skänka en slant, oavsett hur stor eller liten. Och det blev succé. Totalt bokades han in hos 15 familjer på julafton, fick in 2 000 swishbetalningar från privatpersoner och en hel del sponsring. När insamlingen stängde hade resultatet landat på över otroliga 400 000 kronor. Genom sitt engagemang har Tobias fått mycket uppmärksamhet i lokalmedia och bland annat blivit omskriven som en vardagshjälte.

– Det är oerhört roligt. Men personligen tycker jag inte att jag gör så mycket, det tar lite tid och lite engagemang, men det gör jag så gärna. Istället har vi de som jobbar i vården på julafton, som ser till att barnen får den behandling de behöver, men de får inte i närheten lika mycket cred som jag, säger Tobias.

När julen nu är över har skägget återgått till sin normala färg och kortats ner en aning. Men till nästa år låter Tobias det nog växa ut igen.  

– Nästan garanterat. Det är så pass roligt. Vissa familjer har jag varit hos tre år i rad, där är jag tomten på riktigt för barnen. Bara glädjen att få komma ut och träffa barnen och familjerna är en drivkraft i sig. Så det tar lite tid på julafton - men det är värt varenda minut.