Full fart mot insamlingsrekord

Att man som privatperson kan göra skillnad, är något som Michael ”Micke” Hjelm, 35, har bevisat. Micke, som bor i Trollhättan, har fått hela folkrace-Sverige att skänka pengar till Barncancerfonden genom insamlingen ”Vi som älskar folkrace hatar cancer”. Snart har han samlat in en halv miljon kronor till forskningen.

Framgångssagan började med att Michael ”Micke” Hjelm, speaker på folkracetävlingar över hela landet, tryckte upp t-shirts till den egna folkracetävlingen Hjelmens Trofé. Tröjorna blev efterfrågade, och i samband med att han tryckte upp fler väcktes tanken att göra något mer än att bara sälja tröjorna.

– Jag ville inte tjäna pengar, det kändes småaktigt. Då tänkte jag att det finns ju inget bättre än att hjälpa sjuka barn?

Hela vinsten från tröjförsäljningen skänktes därför oavkortat till Barncancerfonden. Micke, som själv är tvåbarnspappa, har annars ingen relation till barncancer.

– Jag tackar gudarna för det. Men jag är stolt över att man kan samla in utan att ha drabbats själv.

Visste du att?

Folkrace är en bilsport som körs med äldre vanliga bilar, som tävlar på en bana i max 80 km/tim. Alla bilar är till salu för 8 000 kronor efter varje tävling. Varje år genomförs cirka 450 tävlingar på de cirka 130 banor runt om i Sverige.

Via Facebook lade Micke ut kampanjen ”Vi som älskar folkrace hatar cancer”. På fem timmar såldes 485 t-shirts. Vid 1 100 beställningar fick han sätta stopp.
– Det är helt makalöst! Jag trodde ärligt jag skulle sälja 100 stycken. Att komma upp i de här summorna fanns inte på världskartan, berättar Micke.

Sedan dess har insamlingen växt. Förra året sålde Micke 3 500 t-shirts, uppåt 2 000 munktröjor, 15 00 mössor och över 5 000 dekaler – och knäckte insamlingsmålet på en kvarts miljon. Försäljningen har skett både skett via Facebook, där Micke fått och svarat på över 25 000 förfrågningar, och via de folkracetävlingar över hela landet där Micke är speaker. Totalt har han samlat in 420 000 kronor till Barncancerfonden.

Micke får hela tiden nya idéer för hur han kan samla in ännu mer pengar. I höstas tog han, med hjälp av sponsorer, fram en folkracebil som lottades ut på tävlingen Hjelmens Trofé. På en dag såldes 1 662 lotter, vilket gav 175 200 kronor till Barncancerfonden.

– Det var kö och folk nästan slogs för att komma fram och köpa lotter, jag hade lätt kunna sälja ännu fler, säger han.

Micke tror att nyckeln till hans succé är att han har pressat priserna, de prylar han säljer kostar inte så mycket.

– Det är svårt för en familj att ge 500 spänn, men 150 kronor är lätt. Det är viktigt för mig att hålla nere priserna så att alla kan vara delaktiga och bidra. Alla kan ge 150 spänn för att hjälpa sjuka barn!

En annan anledning är också att Micke, som är känd speaker inom folksporten, har vunnit folkraceentusiasternas förtroende.

– Vi är som en enda stor familj. För att få någon att skänka pengar måste jag först få dem att lita på mig, och därför bestämde jag mig direkt för att inte ta ett enda öre själv. Många tar tre procent till omkostnader, men det är ändå tre procent du tar från ett barn som har cancer. Så man måste fatta ett viktigt beslut: Gör du detta bara för Barncancerfonden, eller gör du det för dig själv också?

Inget gör Micke stoltare än när han ser folk bära hans tröjor.

– Jag kan gå in i en mataffär i Luleå eller på bryggan i Smögen och möta någon som stolt bär min tröja. DET är en mäktig känsla!

Mickes kampanj har även gett ringar på vattnet, och han är stolt över att vara en förebild för andra som också vill starta en insamling.

– Det är roligt att kunna hjälpa folk att ta steget att själva börja samla in pengar, jag har blivit lite av en ambassadör som peppar andra. Om jag lyckas, som en helt vanlig privatperson som inte ens är drabbad, så kan vem som helst fixa det!