”Större inverkan än vi har trott”

Två gånger om året kör en bilkaravan genom Skåne med slutdestination Lunds universitetssjukhus. Under dagen får barnen på sjukhuset chans att åka allt ifrån Ferrari och Porsche i miljonklassen till udda veteranbilar. – Kan det få någon att kämpa lite mer eller glömma dagens 18 provtagningar så är det värt det, säger Anders Carlsson, som ligger bakom initiativet.

Att Anders Carlsson startade bilkaravanen för tio år sedan säger han beror på att han inte hade diskmaskin.

– Jag stod och diskade varje kväll och tyckte att det var så tråkigt att jag stod och tänkte på allt annat. Då väcktes tanken hos mig eftersom vi har en bilfirma och känner mycket folk med lite udda eller häftiga bilar, säger han.

Hur det skulle gå till visste han inte riktigt, men ett samtal till sjukhuset i Lund ledde till att han fick kontakt med lekterapin. Omkring femton bilar samlades ihop och kördes till sjukhuset där barnen fick provåka vrålåken genom Lund. Det är nu tio år sedan.

– Vi har förstått genom åren att det har haft större inverkan än vad vi har trott. Det är inte alltid barnen säger så mycket när vi är på plats, vissa är blyga och många är väldigt, väldigt sjuka. Men jag har mött läkare i andra delar av Sverige som har träffat patienterna efteråt och de beskriver hur barnen berättar om sina upplevelser med bilarna, säger Anders.

En av dem som har starka minnen från bilfärderna är 18-årige Kevin Persson. Han har alltid älskat bilar. När man skulle ta med sig ett gosedjur till förskolan tog han i stället med sig en leksaksbil och dagen efter han fyllde 18 tog han körkort. I dag har han en BMW som han mekar med därhemma och funderar på att utbilda sig till industridesigner efter studenten för att kunna jobba med att designa bilar.

Men som tioåring var det inte självklart att det skulle bli så. I april 2010 blev Kevin sjuk i en aggressiv form av akut lymfatisk leukemi, T-ALL. Tillvaron förändrades i ett ögonblick och tuffa behandlingar blev den nya vardagen.

– Jag kommer ihåg att det en dag satt en lapp på anslagstavlan på barnonkologen. Det stod att det skulle komma busiga bilar till sjukhuset, säger han.

Det blev ett välkommet avbrott och en chans att glömma sjukdomen för en stund. När dagen kom bestämde sig Kevin för att åka alla bilar.

– Det var alla möjliga snabba, fräcka bilar värda miljonbelopp som man bara drömmer om. Att få känna fartkänslan fick mig att känna mig lite mer levande. Gaspådraget gav mig livslust, säger Kevin.

Han var med ytterligare fyra gånger och i det tjocka fotoalbumet från sjukdomstiden finns foton av honom i bilarna.

– Även om jag hade permission så kom jag till sjukhuset för att vara med. Det var så kul att känna fartupplevelsen och att kunna ha en dialog med föraren. Jag ställde frågor om modellen och försökte bevisa att jag kände till lite fakta om bilarna, säger Kevin.

Känslan Kevin beskriver är just vad Anders hoppas att barnen på sjukhuset ska få känna – om så för en dag.

– Det krävs inga stora resurser för att du ska kunna göra en skillnad i barnens vardag. Sedan vad man gör spelar ingen roll – bara man gör någonting för att hjälpa till, säger Anders.