”Jag svettas – mina kompisar skänker pengar”

Män som börjar cykla när de nyss har fyllt 50 år kan låta som en kliché. Men för Claes Nord handlar cyklingen om något helt annat – att samla in pengar till kampen mot barncancer.

När Claes Nord fyllde 50 år fick han en mountainbike i present. Passande för en man som inte rört på sig under hela sitt liv.

– Men att cykla i skogen var inte alls min grej, jag körde omkull hela tiden, säger Claes. Som av en slump fick han i stället nys om enkollega som villesälja sin landsvägscykel, och då hittade Claes rätt. Strax därefter hängde han med en kompis som skulle cykla en delsträcka i ett välgörenhetslopp, från Västerås till Uppsala.

– Jag hade aldrig hört talas om det förut, det enda jag visste var att det hette Ride of Hope och att det var för cancersjuka barn. Men jag hängde med och det var ju helt fantastiskt!

Redan dagen efter var han tillbaka i sadeln igen, denna gång för att cykla den sista delsträckan från Uppsala in till Stockholm.

– När vi stannade på Karolinska och höll en tyst minut för barnen, då gick det upp för mig att jag kunde bidra och samtidigt göra något som jag tycker är roligt.

Resten är historia. Claes Nord är i dag en av Barncancerfondens
mest hängivna supportrar, som varje år samlar in mängder av pengar genom att cykla.

– Det är ganska enkelt, jag svettas och mina kompisar skänker pengar. Tillsammans gör vi skillnad, säger Claes.

Nu har Claes cyklat Ride of Hope flera gånger. För varje år har han höjt målet för hur mycket pengar han ska samla in. Förra året fick han ihop 66 000 kronor.

Att det blev just Barncancerfonden var lite av en slump, men cancer är dessvärre något som Claes är välbekant med. Båda hans föräldrar har drabbats. Sedan han själv blev morfar för drygt två år sedan har det blivit ännu viktigare att göra något för barnen.

– Kan jag göra något för Barncancerfonden så gör jag det. Jag brinner verkligen för att samla in pengar.

Claes har opererat in ett så kallat NFC-chip i handen som överför information trådlöst för att göra det ännu enklare för folk att skänka pengar. När en mobil hålls mot Claes hand öppnas en sida med information om hur man kan skänka pengar till Barncancerfonden.

Målet med årets insamling är 100 000 kronor.

– Det är lite crazy, men jag tror att det kommer att gå bra.