Elsa vill hjälpa andra barn som har cancer

När Elsa Anderssons cancer kom tillbaka bestämde hon sig för att starta en insamling till forskningen om barncancer. – Ingen ska behöva ha en så långbehandling som jag har haft, säger hon.

Elvaåriga Elsa vet alltför väl vad det innebär att leva med barncancer. Som sjuåring upptäcktes en tumör i lillhjärnan, medulloblastom. Två operationer, strålning och cytostatika under nio månaders tid följde. Behandlingen gick bra och Elsa kunde få börja trean med sina gamla klasskompisar.

Medulloblastom

Tumörer i hjärna och ryggmärg är de vanligaste solida tumörerna hos barn. Medulloblastom uppstår i lillhjärnan.

Men i slutet av fyran, i maj 2018, upptäcktes en ny tumör i hjärnan. Efter sommaren kände Elsa att något måste göras.

– Cancern ska inte finnas mer. Jag startade en insamling för att jag vill att man ska komma längre med forskningen om cancer och att ingen ska behöva ha en så lång behandling som jag har haft, berättar Elsa.

Mamma Cecilia Johnson håller med:

– Man vill bara satsa alla pengar i världen på forskning så att barn ska slippa uppleva det som Elsa har gått igenom. Det tar mycket kraft från både Elsa och oss andra i familjen att veta vad vi gick in i den här gången. Därför känns det otroligt viktigt att det här inte ska hända fler.

Målet med insamlingen var 5 000 kronor, men ryktet om Elsas insamling har spritt sig runt om i Hässleholm. Med tre månader kvar av sin behandling har Elsa fått in över 50 000 kronor.

– Det känns jättebra. Nu vill jag ha så mycket som det bara går, säger Elsa.