I Rydbo blir Run of Hope folkfest

För fjärde året anordnar familjen Thelin ett eget Run of Hope i sin by Rydbo. Det har blivit en tradition som barnen inte vill släppa.

Den 20–22 september är det dags för löpareventet Run of Hope, vars syfte är att samla in pengar till Barncancerfonden. Förra året ställde cirka 85 privatpersoner och företag upp som arrangörer för Run of Hope. I byn Rydbo i Österåkers kommun har loppet blivit ett återkommande inslag – tack vare familjen Thelin.

– Det brukar bli lite av en folkfest. Förra året hade vi priser, fikaförsäljning och tipspromenad. Ica-butiken sponsrade oss med ekologiska äpplen och bananer, säger Theres Thelin.

Det första loppet i Rydbo gick av stapeln 2016, samma år som familjens äldsta dotter Elwira insjuknade i cancer. Familjen upplevde stort stöd av Barncancerfonden under hennes tid på sjukhuset.

– Att arrangera loppet är ett sätt att ge tillbaka. Vi är en aktiv familj och när Elwira var sjuk blev löpningen min antidepressiva medicin. Att fixa ett löparevent låg därför nära till hands, säger Theres Thelin.

I byn Rydbo bor några hundra personer. Själva loppet brukar bestå av olika delar: ett barnlopp på gångvägarna och en längre sträcka i skogen för vuxna, där man kan välja mellan 4,5 eller 7 kilometer. Varje år deltar cirka 60–70 personer – som tillsammans drar in cirka 10 000 kronor till Barncancerfonden.

– Det krävs lite planering innan, som att snitsla banorna så att folk inte springer fel. Men på det stora hela är det väldigt enkelt att ordna Run of Hope – det krävs inga förkunskaper, säger Theres Thelin.

I dag är dottern Elwira färdigbehandlad. Hon går i sexan och löptränar tillsammans med sin mamma.

– När jag frågade Elwira och hennes syskon om det var dags att sluta med loppet möttes jag av protester. Det har blivit något av en tradition.