Barnen simmade för barncancerforskningen

Den lilla simklubben Åmåls Simsällskap lyckades simma ihop 49 000 kronor till barncancerforskning. – Jag trodde aldrig att jag skulle simma så långt, säger Cornelia Sörqvist, 11 år.

Det var Cornelias pappa Christian Sörqvist, som också är tränare i Åmål Simsällskap, som tog initiativet att arrangera Swim of hope. Anledningen är att han själv har haft barncancer. Fast som vuxen.

– När jag var 30 drabbades jag av en barntumör i ryggen. Det är tio år sedan, jag vet vad cancer handlar om. Barn ska inte behöva drabbas och därför ville jag att vår simklubb skulle göra något, säger han.

Efter ett beslut i styrelsen fick Christian med sig 16 medlemmar av klubbens drygt 25 aktiva. Deltagarna var mellan nio och 13 år. Målet var att samla in 8 000 kronor till Barncancerfonden.

– Deltagarna är unga och har inte tävlat jättemycket. Jag tänkte att de kanske skulle simma max 2 000 meter per deltagare och timme. Men jag hade visst fel, säger han och skrattar.

Alla i gänget blev enormt motiverade av att veta att de simmade för pengar till barncancerforskningen och sin egen klubb.

– Innan barnen hoppade i fick vi veta att några av sponsorerna hade skänkt 25 000 kronor i en fast summa. Det gjorde att barnen blev väldigt taggade. Jag var nästan lite orolig ett tag. De bara simmade och simmade, tog knappt paus för att dricka vatten, säger Christian Sörqvist.

De 16 deltagarna simmade totalt 41 000 meter. Majoriteten av sponsorerna hade dock valt att skänka pengar per meter och totalsumman landade till sist på hela 98 000 kronor som delas lika mellan Barncancerfonden och simföreningen.

– Jag hade satt ett eget mål på att jag skulle simma 3 000 meter och klarade 3 400. Det var väldigt kul och jag var stolt. Det var ganska jobbigt men mot slutet kändes det bättre igen. Alla hejade på, säger Albin Svensson, 14 år.

Simmarkompisen Cornelia Sörqvist håller med:
– Det var jätteroligt. Jag var väldigt stolt över mig själv när jag kom i mål och fick reda på att jag simmat 2 650 meter. Min pappa, som är tränare, hade gissat att jag skulle klara 1 500 till 2 000 meter, säger hon.

Asta Hansen och Hilda Karlsson

Pengar till forskning och klubben

Barnen och ungdomarna som deltog i evenemanget är både stolta och förvånade. Att det blev en sådan stor summa hade de aldrig kunnat drömma om.

– Jag hade ingen aning och egentligen inga förväntningar, men när jag fick höra att vi samlat in 49 000 till Barncancerfonden lät det som väldigt mycket, konstaterar Albin Svensson.

För Albin var det en självklarhet att ställa upp.

– Jag gjorde det för att hjälpa till och ge pengar till sjuka barn som behöver det. Och sedan var det kul och en bra träning.

Hilda Karlsson

Nu önskar de att pengarna kommer till nytta för barn som har cancer.

– Vi hoppas att pengarna går till forskning och mediciner för att det i framtiden ska gå att bota cancer, säger de.

Att klubben får ett bidrag till sin egen kassa är välkommet. Klubben är liten och orten består bara av drygt 15 000 invånare. Därför var det en extra bedrift att ragga så många välvilliga sponsorer, menar Christian Sörqvist.

– Vi hoppas att vi får åka på ett träningsläger i sommar. Det vore det första och något som skulle var väldigt roligt för våra medlemmar, konstaterar han.