”Jag är glad att jag lever”

Emma Lindstén har precis avslutat gymnasiet, 21 år gammal. – Det har varit jättetufft, jag orkar inte lika mycket som alla andra, säger hon. Nu har hon fått stöd i att söka jobb genom Barncancerfondens arbete.

Emma Lindstén drömmer om att bli polis, men hon vet att det inte kommer att bli så.

– Jag kommer aldrig att kunna ta körkort, så det går inte. Så just nu är väl drömmen att hitta ett jobb, säger hon.

Men det är inte lätt.

Genom Barncancerfondens Maxa livet-satsning har Emma fått kontakt med Novare Peritos, ett företag som arbetar med att hjälpa unga vuxna med funktionsnedsättningar att hitta rätt arbetsgivare eller utbildning.

– De ser inte ens problem utan vad jag klarar av att göra och det är det jag gillar. Även om man har många svårigheter fokuserar de på vad jag klarar att göra, då känner jag mig normal, säger Emma.

Hon drabbades av syrebrist under sin cancerbehandling mot leukemi (AML, akut myeloisk leukemi) och det orsakade en hjärnskada.

Det innebär till exempel att det är svårt för henne att komma ihåg det hon läser och att hon hela tiden kämpar mot sin hjärntrötthet.

– Hjärnan orkar inte, den stänger av sig. Hela huvudet brinner, känns det som, och jag är inte där fast jag är där. Och sen är det jättelång återhämtning, det kan ta fem veckor, inte bara över natten, säger Emma.

Därför tog det fem år att avsluta gymnasiet. Hjärnskadan orsakade också en synnedsättning.

Emmas skoltid var tuff, säger hon. Inte bara på grund av inlärningssvårigheten och synskadan, utan också för att hon blev retad. Andra elever kallade henne ”cancerbarn”.

– Jag ser ändå ganska positivt på livet, jag får ta det som jag kan få. Humöret går lite upp och ner och det är typiskt att jag fortfarande är påverkad av det som hände, men jag är glad att jag lever.