"Vi ville hjälpa dem som drabbas"

Elias, fem månader, fick nästan inga presenter på sin dopdag. Gästerna uppmanades att donera en gåva till Barncancerfonden i stället.

– Det kändes som en fin sak att göra. Vi ville hjälpa dem som drabbas, säger mamma Hanna Wenngren när Barn&Cancer når henne på telefon.

Huvudpersonen, Elias Wenngren Åström, hörs i bakgrunden. Han är nöjd under nästan hela intervjun men tröttnar mot slutet.

– Liten men med stor vilja, säger Hanna Wenngren. Till dopet startade hon och sambon Simon Åström en fond i sonens namn och uppmanade gästerna att ge en gåva till Barncancerfonden istället för att köpa doppresenter. Målet var att samla in 2 000 kronor men det blev 6 000.

– Det är jätteroligt. Det gick mycket bättre än vi trodde, säger Hanna Wenngren. Dopet hölls i lördags, för familjen och de närmsta vännerna. Under ceremonin sjöng Simon Åström och några släktingar Kents låt ”Utan dina andetag”.

– Låten fångar känslan vi hade inför dopet. Vi vore ju inget utan vår lilla Elias. Tänk om han skulle bli sjuk. Det är nog det värsta som kan hända, säger Hanna Wenngren. Familjen har fått många positiva reaktioner på fonden och att de inte ville ha några doppresenter.

– Alla gäster tyckte att de var jättefint, och de har verkligen skänkt. Vi har fått några dopgåvor också, men de flesta har faktiskt valt att donera pengar till fonden i stället och det är vi jätteglada för, säger Hanna Wenngren.

Hon uppmuntrar andra att starta egna fonder, och inte bara vid dop.

– Man kan starta en fond vid sin födelsedag eller vid något annat tillfälle, säger hon.