Supersnöret får nya pärlor

Alla barn som får en barncancerdiagnos i Sverige erbjuds ett så kallat supersnöre. Under behandlingens gång fylls snöret på med pärlor, en för varje del eller moment i behandlingen. Nu introduceras tre nya pärlor.

För många cancersjuka barn och deras familjer är supersnöret ett sätt att såväl
minnas som att bearbeta allt som barnen går igenom under sin behandling. Det kan vara röntgen, strålbehandling och nålstick, men också pärlor för födelsedagar eller när barnet tappar håret. Tillsammans bildar pärlorna en berättelse som är unik för varje enskilt barn.

Supersnöret togs fram av Barncancerfondens motsvarighet i Holland, VOKK, och introducerades i Sverige av Lisanne Triezenberg efter att hennes dotter Elise drabbades av en hjärntumör 2010.

Lisanne Triezenberg och hennes dotter Elise.

– Jag läste om det på en holländsk blogg och tänkte direkt att ett sånt måste Elise få. Men sedan tänkte jag ett steg till – att alla barn borde få ett.

Lisanne, som är från Holland, tog kontakt med VOKK och fick köpa ett snöre och ett antal pärlor till sin dotter. Hon tog med sig snöret till barncancercentrumet på Östra sjukhuset och visade det för vårdpersonalen och för Barncancerfonden Västra.

– Jag tänkte att jag måste visa alla hur det funkar, och de flesta som fick se snöret tyckte att det var en jättebra idé. Barncancerfonden Västra började dela ut snöret till alla barn som fick en diagnos och en efter en följde de andra föreningarna efter.

Sedan 2014 finns supersnöret i hela Sverige. 2018 fick Lisanne frågan från Holland om hon ville ta in några nya pärlor. Hon pratade med personal både i Stockholm och Göteborg, tog in åsikter från drabbade familjer och gjorde en omröstning via Facebook.

– I omröstningen var det många som efterfrågade en sövningspärla. För min Elise har det aldrig varit en grej för hon älskar att bli sövd, men jag vet ju att många barn inte alls ser fram emot det.

Till slut blev det tre nya pärlor. En sövningspärla, en pärla för ambulansfärd och en pärla som kan användas för olika typer av specialbehandlingar som till exempel immunterapi eller Avitaminbehandling.

Då det nu finns en egen pärla för ambulansfärd har den regnbågsfärgade pärlan för att bli akut inlagd ändrat betydelse till akut infektion. Några andra pärlor har också fått en utökad betydelse, som till exempel ögondroppspärlan som nu kan användas även för andra behandlingar specifikt för ögon och öron.