Stöd, gemenskap och boule under pappa-helg i Falsterbo

Barncancerfonden Södra har tidigare anordnat aktiviteter för mammor till barn drabbade av cancer. För att ge pappor samma möjlighet till samtal och andrum har Fredrik Hartsmar tillsammans med Barncancerfonden Södra anordnat två pappa-helger i Falsterbo. En paus i vardagen och en plats för ovärderlig gemenskap med andra pappor till barn som drabbats av barncancer.

Fredriks son Oliver var 2,5 år gammal när han drabbades av högriskneuroblastom. Fredrik och hans fru Jessica tillbringade mycket tid på sjukhuset under de två år som Oliver var under behandling. Jessica hittade gemenskap i en grupp mammor till drabbade barn och tyckte att det var något som hjälpte henne att orka. Fredrik såg att ett liknande sammanhang skulle kunna ge styrka också till honom och andra pappor.

Gemenskap utanför sjukhuset

Fredrik ville bygga vidare på den trygghet och gemenskap som han sett och upplevt på sjukhuset, och började därför tillsammans med Barncancerfonden Södra planera den första pappa-helgen som ägde rum i början av 2020.

När man inte längre kunde besöka sjukhuset i samma utsträckning på grund av pandemin försvann de spontana mötena och möjligheten för helgträffar med andra drabbade föräldrar. I november 2021 gick det återigen att anordna en helg enligt rådande rekommendationer, vilket resulterade i den andra pappaträffen i ordningen, med flera nya pappor som deltog. Under helgen lagade en trerätters middag tillsammans, spelade padel och boule.

- Jag tror att pappor generellt söker sig till stöd i form av gemenskap och igenkänning snarare än traditionellt samtalsstöd. Att få prata och umgås med en annan pappa som går igenom något liknande har gett mycket trygghet, och att få mötas och koppla bort med aktiviteter ger både hopp och välbehövligt andrum, berättar Fredrik kort efter pappahelgen.

Deltog gjorde både pappor till barn som är under behandling och pappor till barn som är färdigbehandlade och nu har vuxit upp, avslutat sina studier och skaffat egen familj. Att finnas där för varandra i alla olika skeden och dela med sig av erfarenheter är en stor styrka i gemenskapen.

- Varje situation är unik och varje familj har en egen kamp, men att få stöttning från någon som går igenom något liknande är en trygghet, säger Fredrik

Behov av olika typer av stöd

Egentid kan vara otroligt viktigt för föräldrar till barn som drabbats av cancer. Även möjligheten att få vara i ett sammanhang där man inte behöva förklara sin situation i detalj för att andra ska förstå. Fredrik har fått många nya vänner genom sjukhusvistelserna och pappa-helgerna. De träffas regelbundet för att prata om det jobbiga men också för att prata om helt andra saker än sjukdom. Hans dotter Isabell, Olivers storasyster, har också träffat nya vänner genom gemenskapen på sjukhuset och i de olika stödgrupper som finns för syskon till barncancerdrabbade.

Fredrik har idag en dröm om ett större sammanhang där pappor till barn med cancer från hela Sverige kan mötas och få en välbehövlig paus från vardagen.