Stående ovationer under årets Barncancergala

För fjärde året i rad korades Sveriges bästa komiker på Barncancergalan Svenska Humorpriset på Berns salonger i Stockholm, under en viktig kväll fylld av såväl tårar som skratt: – Vi fick in 7 000 nya månadsgivare bara nu under galan, vilket innebär mer än 66 miljoner kronor till Barncancerfondens forskning, sa en lycklig Carina Berg, som även i år ledde galan.

Förväntan och spänning låg i luften redan när barnfamiljer från hela landet anlände till röda mattan på Berns på eftermiddagen under måndagen. Det blev som väntat en stark kväll av då sju Papphammarstatyetter i brons delades ut till årets vinnare av Svenska Humorpriset, varvat med känslosamma möten med de som den här kvällen egentligen handlar om: de drabbade barnen och deras familjer. 

För målet med den här glamourösa aftonen under Berns imponerande kristallkronor är inte bara att få oss att skratta, utan också att locka fler att bli Barnsupportrar och bidra till forskningen för att ännu fler barn ska överleva sin cancer.

– Detta är det svåraste och mest meningsfulla jag kan göra som programledare och jag är så himla glad att jag får vara med på ett litet hörn i det här, sa en märkbart rörd Carina Berg strax efter direktsändningens kameror har slocknat.

Humorpriser i all ära. I slutändan är det ändå antalet nya månadsgivare som räknas, det är såväl komikerna som programledaren rörande överens om.

– Mitt favoritögonblick är när jag får höra från kontrollrummet hur många som har blivit barnsupportrar – i år var det ju över 7 000 bara nu under galan. Det är sjukt mycket pengar in. Allt det slurpas upp av forskningen så nästa år måste vi göra samma sak igen, så vi får in ännu mer pengar, sa Carina Berg.

konferencier Carina Berg på Barncancergalan - Det svenska hurmorpriset
Carina Berg

En annan vinnare var Rebecca Nilsson, 26, som var den lycklige månadsgivaren som vunnit två biljetter till kvällens galaafton.

– Jag hade själv äggstockscancer när jag var 16 så jag har sett fram emot den här kvällen, berättar Rebecca, som är stödperson åt 14-årige Lea Johansson Holmlund som fått äran att följa med på galan. Lea drabbades av Hodgkins lymfom när hon var nio, och är nu återigen under behandling. De två möttes för första gången i mars, och har umgåtts mycket sedan dess.

– Man blir ensam under en behandling, Lea behövde nån att prata med som varit med om samma sak, förklarade Rebecca.

– Det är jättespännande att vara här, vi var lite nervösa men det är fantastiskt att få vara här och se och uppleva allt live, och få höra andras berättelser, fyllde Lea i.

I barnens eget ”greenroom” backstage på Berns var stämningen minst lika hög som ute på scenen.

En av deltagarna i årets gala är tioårige Viggo, som sedan februari i år behandlas för skelettcancer. 

– Visst känns jobbigt och tungt i vissa lägen, men jag ska inte dö utan vi ska döda tumören, säger kämpen Viggo, som längtar efter att åter kunna spöa polarna på motorkrossbanan.

Något som får barnen backstage att le extra stort var när schlagerstjärnan Viktor Frisk från gruppen Samir & Viktor plötsligt klev in för att dela ut kramar och posera på bilder. För honom är det en självklarhet att komma och stödja Barncancerfonden:

– Barnen är vår publik och det absolut finaste i kväll var att få träffa barnen. Den här galan är den viktigaste vi har, sa Viktor.

Han fick medhåll av Pernilla Wahlgren, som knep statyetten för Årets Scenshow med sin jubileumsshow ”Kort, glad och tacksam”:

– Att vinna är hedrande men det känns ändå sekundärt i det här. Det finns inget viktigare än att samla in pengar till cancerforskningen för barn.

Vinnare av årets scenshow på Barncancergalan - Det svenska humorpriset
Ola Forssmed, Kim Sulocki, Pernilla Wahlgren och Hanna Hedlund

Bland annat författaren Camilla Läckberg, artisten Peter Jöback och komikern Pia Johansson fick äran att dela ut humorpriser under kvällen. Men möjligen var de yngsta prisutdelarna också de populäraste: Radarduon från LasseMajas detektivduo; Frank Dorsin, 13, och Ester Vuori, 11, som delade ut ärofyllda Barnens Pris till vinnaren.

Frank Dorsin och Ester Vuori på Barncancergalan - Det svenska humorpriset
Frank Dorsin och Ester Vuori

Fast själv har Frank Dorsin ingen särskild favoritkomiker. Inte heller tycker han att pappa Henrik Dorsin, tillika kvällens vinnare av priset Årets Humorprestation, är speciellt kul. 

– Men jag hejar på honom för jag har inget val, suckade Frank.

Nytt för i år är att en särskild barnjury har gallrat fram vinnaren av det prestigefyllda Barnens Pris, ledda av juryordförande Joakim Lundell, som själv vunnit det prestigefyllda Barnens pris de senaste två åren. Årets vinnare blev Filip Dikmen, som vann med ”Suleyman testar gym”.

För andra året i rad delades också Hederspriset till Gösta Ekmans minne ut till en person, duo eller grupp som bidragit till att utveckla eller förfina den svenska humorn. I år gick priset till skådespelerskan Birgitta Andersson, 85, som varit vän med Gösta Ekman sedan tonåren och som har spelat både hans hustru och mamma genom åren. För många är hon mest känd som ”Teskedsgumman”, men Birgittas egen favoritroll under karriären var som Hedvig i ”Från A till Ö”, mot ugglan spelad av Bert-Åke Varg. Och det var just henne gamla kollega Bert-Åke Varg, 86, som delade ut hederspriset under stående ovationer från publiken.

– Det sägs att är man är gammal kan man inte bli överraskad, men man kan känna sig som ett litet barn och bli så himla glad som jag är nu. Jag fira genom att äta glass, jag var så rädd att jag inte skulle komma i klänningen så jag har ju inte ätit nåt men jag älskar glass så jag ska ta en riktig portion, sa en tårögd och tacksam Birgitta. 

Hederspris delas ut på Barncancergalan - Det svenska humorspriset
Birgitta Andersson och Bert-Åke Varg

Som en hyllning till avlidna bloggaren Saga Lundin, 17, som den 30 juli i år tog sitt sista andetag efter en över två år lång kamp mot skelettcancer, framförde Sanna Nielsen Beyoncés powerballad ”I was here”, en låt som också spelades på Sagas begravning.

Men ingen artist fick större applåder av barnen än sexårige Osman Salijevic, känd från förra årets Talang, som uppträdde med egna låten ”Krossa cancer”.

Osman Salijevic sjunger i Barncancergalan - Det svenska humorpriset
Osman Salijevic

Kvällens starkaste upplevelse var tveklöst finalen, där drabbade barn och syskon kom upp på scenen för att sjunga och dansa tillsammans – alla iklädda vita t-shirts med ett enda litet ord, som ändå säger allt, en kväll som denna då miljoner dragits in till framtida barncancerforskning: ”Tack”.

Vinnare i Barncancergalan - Det svenska humorpriset
Filip Dikmen, Johanna Nordström och Torbjörn Averås Skorup