Kamratgänget sprang för cancersjuka barn

Prisse, Nisse och Fnisse i Tomteklubben var tre av över tusen startande tomtar i välgörenhetsloppet Santa Run i Stockholm. Gubbarna firade 70 år som kamratförening med att också skänka 25 000 kronor till Barncancerfonden.

Tomteklubben bildades julafton 1947 av dåvarande 9-åringarna Bengt Sahlberg, Lars-Johan Norrby och Claes Rignell. Trion växte upp i samma hus på Fryxellsgatan i Stockholm och lekte ofta med varandra. Liksom tomten hade pojkarna ett socialt engagemang.

– Redan vid den tiden, efter andra världskriget, var det ganska vanligt med välgörenhet. Vi kom på att vi också skulle ägna oss åt det och spelade teater och samlade in tidningar för att få in pengar. Första gången skickade vi en slant till Radiohjälpen, säger Bengt Sahlberg.

Välgörenhet har alltid varit en av Tomteklubbens hörnstenar och genom året har man skänkt pengar till diverse behjärtansvärda ändamål. Dessutom har flera personer som gjort mycket gott för barn utsetts till Hederstomtar.

– I fjol valde vi in Jenny Nyström postumt, och sedan tidigare är Astrid Lindgren hederstomte hos oss.

När Barncancerfonden nådde Bengt Sahlberg på telefon förberedde han sig som bäst för klubbens årsmöte senare samma dag.

– Det är ju Nikolaus i almanackan och det var han som var jultomte från början. Vi kommer bland annat att besluta vilket ändamål vi ska stödja 2018.

Årets begivenhet var alltså spikad sedan länge. Förutom att avverka det tre kilometer långa välgörenhetsloppet Santa Run i hjärtat av Stockholm skänkte Tomteklubben 25 000 kronor direkt till Barncancerfonden.

– Vi valde Barncancerfonden bland Santa Runs mottagare av insamlade medel, säger Bengt Sahlberg.

Här kan du läsa mer om Santa Run.