Joel får den effektiva protonstrålningen på nya Skandionkliniken

Skandionkliniken i Uppsala har öppnat för barn. Behandlingen är intensiv och kort. Joel Lundqvist, 16 år, är inne på sin tionde behandlingsdag på protonstrålningskliniken i Uppsala som nu har öppnat för barn.

Joel Lundqvist behandlas vid Skandionkliniken i Uppsala, Nordens första klinik för protonterapi. Han har minst 20 tillfällen kvar. Tiden innan och efter ägnas åt matteprov, bio och musik. Protonstrålning kan koncentreras till tumören med en hög dos samtidigt som risken för biverkningar minskar. 

– Jag har strålats en gång per dag i tio dagar och ska vara här totalt i sex veckor. Läkarna tyckte att protonstrålning var det bästa för mig eftersom jag är ung och tumören sitter där den sitter, berättar han.

För ett år sedan gav storebror Rasmus sin lillebror Joel massage. Både Rasmus och mamma Britta märkte då att Joel var sned i ena axeln. Joel gick till en fysioterapeut som snabbt upptäckte att problemet inte satt i musklerna. 

– Så här i efterhand inser jag att den personen var väldigt duktig. Det var tur för mig, säger Joel.

Joel skickades vidare och gjorde en magnetröntgen av hjärnan. Efter det en lång väntan i ovisshet. 

– Sedan såg de att jag hade en tumör i hjärnan som var ungefär två centimeter stor. Den sitter vid lillhjärnan. Jag blev ledsen och förvånad. Jag hade aldrig tänkt på att jag kunde drabbas av cancer.

Innan sommaren opererades två tredjedelar av tumören ut under en sju timmar lång operation. På grund av tumörens placering enades läkarna om att den fortsatta behandlingen skulle vara protonstrålning. 

Bara ett svagt ärr under håret påminner om vad som har hänt. Joel har inga särskilda problem på grund av sin tumör, han tycker att han mår bra. 

– Nu har jag strålats ganska många gånger. Det känns inget men det är väl inte helt bekvämt att ligga fastspänd med strålningsmasken. Jag sitter fast i underlaget och kan inte röra mig. Det går inte att prata igenom den utan jag kan bara göra tecken med tummen.