De springer till minne av Saga

Kungsbackabor samlas i motionsloppet Run of Hope som anordnas till minne av Saga Grimgard. För två år sedan dog fyraåriga Saga av den ovanliga hjärntumören Ponsgliom. I september arrangeras SuperSagas lopp för andra året i rad för att samla in pengar till alla barn och familjer som drabbas av cancer.

Det hörs babyjoller hemma hos familjen Grimgard. För två månader sedan utökades familjen med en liten flicka.

– Hon har gjort så mycket för oss. Vi har hittat en mening med livet igen, säger pappa Kristoffer.

Pappa Kristoffer och mamma Camilla med familjens senaste tillskott

Sagas pappa är ödmjuk inför lyckan. Även om familjemedlemmarna är glada i dag kan sorgen dyka upp när som helst. Skrattet fastnar i halsen och världen stannar på en sekund.

– Det har varit jäkligt svårt att komma tillbaka till livet men nu är vi här. Vi har hittat någon slags strategi för att hantera smärtan, säger han.

När den lilla flickan storögt vandrar med ögonen runt hemmet intalar sig Kristoffer att det är Saga han ser. Att hennes storasyster på något sätt finns med dem fortfarande.

– Saga ville så gärna ha ett lillasyskon. Nu blev det så trots att hon inte är med oss längre, säger han.

Sagas lillasyster och storasyster Wilda

Saga Grimgard är begravd på Skogskyrkogården i Kungsbacka. Alldeles intill kommer årets Run of Hope gå av stapeln i september. Det är andra året i rad som SuperSagas lopp arrangeras för att samla in pengar till Barncancerfonden.

Förra året blev loppet en succé med omkring 300 deltagare som tillsammans samlade ihop över 50 000 kronor. Sara Ågren, vän till familjen, var den som drog i trådarna då – och som gör det nu.

Mamma, pappa och lillasyster Grimgard. I bakgrunden ses Sara Ågren.

– Vi ordnade med gemensam uppvärmning på gräsmattan, hade fiskdamm och lottdragning. Nu tänkte jag att vi provar väl i år igen, säger hon.

Ända sedan Sara Ågren fick veta att Saga var svårt sjuk har hon varit djupt engagerad i sin omsorg om familjen Grimgard. Det var strax före julen 2017 som Sagas föräldrar fick beskedet om att deras dotter hade drabbats av en aggressiv hjärntumör, diffust ponsgliom, som satt illa till i hjärnstammen. Det fanns inget läkarna kunde göra.

– Min enda tanke var att familjen måste ha ekonomisk stöttning så att de kunde hitta på roliga saker. Jag startade en insamling på Facebook som fullkomligt exploderade. På tre dagar hade vi samlat in 80 000 kronor, säger Sara Ågren.

Tack vare omgivningens givmildhet kunde föräldrarna Kristoffer och Camilla vara hemma med Saga och de två äldre barnen och bara ägna sig åt varandra under den sista tiden. De fick sex månader tillsammans.

Saga dog under en vistelse i Frankrike.

– Vi hade fått klartecken från läkarna att vi kunde åka men Saga fick en plötslig blödning i tumören. Hon gick bort på ett sjukhus i Paris, berättar Kristoffer.

Bara några månader efter Sagas bortgång snitslade Kristoffer ut den två kilometer långa banan till SuperSagas lopp med ballonger. Både han och Camilla har valt att vara öppna gällande Sagas öde med en förhoppning om att sätta fokus på sjukdomen.

– Tumören är väldigt ovanlig och innan det hände oss hade jag aldrig kunnat föreställa mig att något sådant kunde drabba vår familj. Men livet är skört och det kan hända vem som helst, säger Kristoffer.