Aisha vill ge glädje till drabbade familjer under Eid

När den muslimska högtiden Eid står för dörren är saknaden efter dottern särskilt stor. Trots att det har gått sexton år sedan Zuleyha avled i leukemi har hon fortfarande en plats vid familjens middagsbord. Nu lagar mamma Aisha Yussuph mat till andra cancersjuka barn på Drottning Silvias barnsjukhus i Göteborg inför årets fest.

De östafrikanska degknytena är perfekta. Gyllenbruna och glansigt frasiga. Köket i fyrarumslägenheten i Göteborgsförorten Angered doftar av spiskummin, chili och koriander. 

– Mat är så betydelsefullt i människors liv. Jag älskar att dra fram kastrullerna, säger Aisha Yussuph. 

Fastemånaden Ramadan närmar sig sitt slut och för de flesta muslimer pågår förberedelserna inför den avslutande festen Eid. Det är årets viktigaste högtid, då familjerna samlas och äter tillsammans. 

Eid al-fitr

Högtiden som bryter muslimernas fastemånad Ramadan. Ordet Eid betyder ”en återkommande lycka eller festglädje”. Fitr betyder ”brytande av fastan”. Firandet pågår i upp till fyra dagar, men den första dagen är viktigast. Dagen börjar med bön innan familjen samlas för att äta tillsammans och ge varandra presenter. I grunden är Eid en religiös högtid, men den firas även av muslimer som inte är aktivt troende. 

För Aisha blir det en annorlunda fest i år. Hon har redan förklarat för sin man och de tre barnen att hon har annat att göra efter frukosten. 

– Jag har lånat ett kök i förskolan intill för att laga mat till tjugo personer. Det måste göras samma dag för att det ska vara fräscht när jag levererar till sjukhuset, förklarar hon. 

Har förlorat sin dotter 

Drottning Silvias barnsjukhus har en särskild plats i Aishas hjärta. Här födde hon sin äldsta son samma dag som dottern Zuleyha lades in. Hon berättar hur hon efter förlossningen vandrade genom kulverten till barncanceravdelningen för att möta sin man och lilla dotter. 

– Hon var ett och ett halvt år och jag sa till läkarna att de hade ställt fel diagnos. Jag kunde inte tro att det var sant, säger hon. 

Fast djupt inom sig visste hon. I flera månader hade hon noterat dotterns förändring. Från att ha varit en pigg, sprallig tjej blev Zuleyha allt tröttare, tappade aptiten och fick oförklarliga blåmärken på kroppen. Aisha hade förstått att något var fel. 

– Men cancer, det var otänkbart. I början levde jag helt i förnekelse, säger hon. 

Dotterns diagnos var den värsta tänkbara, den aggressiva formen av leukemi, AML. 

Akut myeloisk leukemi, AML

  • AML är den ovanligare formen av leukemi. Omkring 10 procent av leukemifallen är AML. 
  • Överlevnaden är omkring 60 procent. 
  • Cancern drabbar benmärgen i en av de två grupperna av vita blodkroppar, granulocyter. 
  • Behandlingen sker med bland annat strålning och cytostatika, men även benmärgstransplantation kan krävas för högriskpatienter. Behandlingen pågår i ungefär ett år. 

Zuleyhas sista tid i livet kantades av täta sjukhusbesök och behandlingar. Periodvis bodde hela familjen på Östra sjukhuset. 

– Första gången vi skulle läggas in åkte jag hem för att hämta några saker.  Jag kom tillbaka med blommor och vaser, utan kläder. Jag har ett suddigt minne av att jag ville inreda vårt nya hem. 

Aisha skrattar. Det gör hon ofta, även när ögonen fylls av tårar. Att förlora ett barn har förändrat henne för alltid. 

– Jag tar aldrig något för givet längre. Jag älskar mina barn över allt annat, men jag vet att jag inte kan styra framtiden. 

En månad innan dottern avled av sin sjukdom hade Aisha en dröm som upprepade sig. Hon drömde att Zuleyha log i fosterställning inuti hennes mage. Några veckor efter begravningen förstod Aisha att hon var gravid igen. 

– Sen föddes Hawwa, min dotter som är fjorton år nu. Hon är en exakt kopia av Zuleyha, ser likadan ut och har samma personlighet. 

Vill ge tillbaka 

Aisha har från och till engagerat sig i Barncancerfondens lokala förening. Från början handlade det om en önskan om att stödja andra familjer som drabbats. Ganska snart förstod hon dock att hon inte kunde hjälpa någon annan förrän hon var redo att ta hand om sig själv. 

– Det var bara under träffarna med Barncancerfonden som jag kunde prata öppet om min sorg. Jag grät floder varje gång, berättar hon. 

Aisha är oerhört tacksam över allt stöd hon fått från sjukhuset och Barncancerfonden. Därför vill hon gärna ge något tillbaka. Hennes stora matlagningsintresse har numera resulterat i en cateringverksamhet, som hon driver vid sidan om sitt ordinarie jobb. 

– Det var så jag kom på idén att jag kunde bidra med mat. Samtidigt som det blir ett sätt att uppmärksamma Eid-dagen. 

På menyn står sambusas med olika fyllningar, plus en ris- och kycklingrätt. Aisha planerar att själv leverera maten till barnsjukhuset den andra maj när fastan bryts officiellt, 

– Min förhoppning är att ge lite glädje till familjerna och personalen. Kanske kan de få något annat att prata om en stund.