Manne och superbrorsan

Manne Rosander, 8, har behandlats för hjärntumör tre gånger på sju år. Vid sin sida genom de många sjukhusbesöken och behandlingarna har han sin tvillingbrorsa Valter, en bästa kompis med oanade superkrafter.

Ibland är det bra att vara två. Speciellt om man är lika gamla och ser nästan likadana ut. För Manne och Valter Rosander, åtta och ett halvt år, finns det många bra saker med att ha en tvilling. Till exempel ur säkerhetssynpunkt, om en bov skulle komma och försöka kidnappa en av dem.

– Han skulle ju bara svimma när han såg att det finns två av oss, säger Manne.

Att dessutom ha en brorsa som besitter superkraften att kunna se in i framtiden, ja det är också en klar fördel.

– När vi tittar på ”Stjärnornas stjärna” gissar Valter rätt varje gång. Han kan verkligen se in i framtiden!

Enligt killarna är det bästa med att ha en tvillingbror att man alltid har någon att leka med, en kompis som man dessutom bor ihop med. Men Manne och Valter har inte alltid funnits vid varandras sida. När bröderna precis hade fyllt ett insjuknade Manne hastigt, och det visade sig att han hade drabbats av en hjärntumör som omedelbart behövde opereras bort.

– Det var väldigt chockartat allting, det var nära att han dog på stört, säger brödernas mamma Jessica Rosander.

Efter operationen följde en tid då Manne var inlagd på sjukhus för att få behandling. Att vara ifrån varandra tog hårt på bröderna.

– Valter blev också sjuk, han blev hängig och var inte sig själv. Jag tror att båda två blev deprimerade av att vara ifrån varandra, säger Jessica.

Tumören som Manne behandlades för när han var i ettårsåldern har kommit tillbaka två gånger. Så sent som för två år sedan upptäcktes en ny liten prick i hjärnan och Manne påbörjade återigen en behandlingsomgång med strålning.

– Det här sista återfallet var surt, vi trodde ju att det skulle vara över nu, säger Jessica.