familj_narstande_2_wide.jpg

För närstående

När ett barn insjuknar i en cancersjukdom påverkas omgivningen både känslomässigt och socialt. Alla i den sjukes närhet får en ny verklighet att hantera och ofta saknas tid för att förbereda sig inför denna.

Erfarenhet visar att det hjälper att tala öppet om sjukdomen men också om tankar och känslor som väcks på grund av den. Inte bara det sjuka barnet drabbas, utan även syskon, föräldrar, släkt och vänner. Att ha en öppen kommunikation och upprätthålla sin kontakt med sina nära kan vara ett stöd. Vad du som förälder, syskon, släkting eller vän kan tänka på, får du tips om genom att klicka dig vidare i länkarna nedan.

william2_1440x810.jpg

Släkt och vänner

Tack vare att forskningen har gått framåt så botas idag cirka 85 procent av de barn som drabbas. Men cancer är fortfarande en mycket allvarlig sjukdom som påverkar hela familjens vardag.

Läs mer
_MG_4814_copy.jpg

För syskon

Det finns inget rätt eller fel sätt att reagera när ens syster eller bror drabbas av en allvarlig sjukdom. Man kan känna stor oro för sin sjuka bror eller syster och sina föräldrar. Det kan också kännas skrämmande eller tråkigt att vara med på sjukhuset. Det är dock viktigt att vara delaktig och få veta vad som händer för att slippa ha en massa funderingar.

Läs mer
linbana-720x405.jpg

Vistelser och rekreation

Det är viktigt att få träffa andra som har liknande erfarenheter som en själv. Att dessutom få möjligheten att, i avkopplande miljöer, lära sig om sin sjukdom och konsekvenserna av denna, samt hur man hanterar vardagen är något som Barncancerfonden erbjuder drabbade familjer.

Läs mer