Om Team Rynkeby

Team Rynkeby är en del i ett nordiskt välgörenhetsprojekt som varje år samlar in pengar till svårt sjuka barn. Deltagarna är organiserade i olika lag som gemensamt cyklar ner till Paris. Sedan starten 2011 har välgörenhetsprojektet samlat in över 200 miljoner kronor till Barncancerfonden.

2 400 cyklister från åtta länder 

Idag består projektet av 2 400 motionscyklister och 550 funktionärer fördelade på 57 lokala lag från Sverige, Danmark, Finland, Norge, Färöarna, Island, Tyskland och Schweiz. Deltagarna väljs ut bland tusentals sökanden som fyllt i en ansökningsblankett på Team Rynkeby webbplats.

LÄS MER: Så här blir du medlem i Team Rynkeby – God Morgon.

230 miljoner till Barncancerfonden

Under året ska deltagarna inte bara förbereda sig på att cykla dryga 1 200 km till Paris, utan förpliktar sig också att göra en insats för att samla in pengar till barn med cancer och deras familjer. Deltagarna lägger tillsammans flera tusentals timmar på att samla in pengar och informera om barncancer.

Flera år i rad har Team Rynkeby varit Barncancerfondens största enskilda bidragsgivare. Totalt har projektet donerat över 230 miljoner kronor till Barncancerfonden, sedan starten i Sverige 2011.

Så bildades projektet

Team Rynkeby grundades år 2002 i Danmark, då elva motionscyklister med anknytning till den danska juiceproducenten Rynkeby Foods A7S beslutade sig att cykla till Paris för att se avslutningen på Tour de France.

Rynkeby Foods var huvudsponsor för cykelturen, men även andra företag visade sitt stöd. Deltagarna i historiens första Team Rynkeby-lag var faktiskt så duktiga på att skaffa sponsorer att man fick ett överskott på 44 500 SEK när laget återvände till Danmark en dryg vecka senare.

Pengarna skänkte Team Rynkeby till barncanceravdelningen på Odense Universitetshospital, och en ny tradition var därmed född.

LÄS MER: Så här bildades Team Rynkeby