Nyckeln till återfall kan ge mer skonsam behandling

Världsunik svensk forskning kan ge svaret på varför återfall i Wilms tumör är svåra att bota. Det kan i framtiden leda till en mer skonsam behandling för de barn som drabbas av mindre aggressiva former av sjukdomen.

När det gäller cancer som drabbar vuxna är det redan fastslaget. Men patologen David Gisselsson Nords forskargrupp i Lund har för första gången visat att det i samma barntumör kan finnas celler i många olika utvecklingsstadier – hela släktträd av tumörceller i samma tumör. Cancercellerna har evolverat, eller utvecklats, för att bli mer aggressiva och motståndskraftiga mot behandling.

– Personligen vill jag förstå varför det går så dåligt för vissa barn med cancer, fast överlevnaden generellt är så hög, säger David Gisselsson Nord.

Även om nästan alla barn med Wilms tumör botas i dag, så finns det fall där prognosen är väldigt dålig. Det är dem forskargruppen intresserar sig för. Forskarna undersöker vilka genetiska förändringar som finns hos barn som har avlidit av sin cancer, för att ta reda på vilka gener som startar evolution i cancercellerna. Då kan de också börja leta efter medel som skulle kunna förhindra den – och på sikt hitta nya behandlingar för de svårast sjuka barnen.

Att tumören innehåller olika celltyper syns redan i mikroskopet.

– Det blir en uppgiven stämning kring dessa tumörer som är genetiskt instabila redan när tumören upptäcks första gången. Det kan finnas tusentals olika celltyper, och vissa blir kvar trots behandling. Vi borde hitta ett sätt att hitta dessa patienter tidigare, säger David Gisselsson Nord.

En evolverande tumör delar sig ofta, orsakar metastaser och återfall. Utvecklingen kan ske från mogna celler som går tillbaka till mer omogna stadier. När en cell backar i utveckling händer väldigt mycket, den delar sig mer.

Men att hitta en förklaring till de mest aggressiva tumörerna är inte den enda vinsten med de svenska forskarnas upptäckt.

– Myntets andra sida, framför allt när det gäller Wilms tumör, är om vi kan hitta en grupp patienter som kan få mindre behandling, säger David Gisselsson Nord.

Mindre behandling innebär barn som mår bättre under behandlingsperioden och färre problem med sena komplikationer.

David Gisselsson Nord har redan utökat studien till att gälla barn med neuroblastom

– Barncancerfondens stöd har varit helt avgörande för vår forskning. Utan det hade vår forskargrupp aldrig bildats, och vi hade inte kunnat arbeta.