Dåligt etiskt klimat ökar personalomsättningen
Det etiska klimatet på en sjukhusavdelning är avgörande för omsättningen av sjuksköterskor. Personal som vårdar cancersjuka barn på Astrid Lindgrens barnsjukhus upplever att de bara ibland kan ge den etiskt goda vård som de önskar, visar ny forskning.
Att vårda svårt sjuka barn medför svåra ställningstaganden: dagliga beslut om att undersöka och behandla barn mot deras vilja. Att tvingas avgöra när den botande behandlingen ska avslutas, och den palliativa sättas in i stället. Att förhålla sig till familjer som förbjuder personalen att prata om döden med ett döende barn. Det etiska klimatet avgör personalens möjligheter att utföra god etisk vård.
I en ny studie har två tredjedelar svarat negativt eller neutralt på påståendet ”Jag kan praktisera den etiskt goda vård jag vill på min enhet”.
De 89 tillfrågade arbetar på Astrid Lindgrens barnsjukhus i Solna, på någon av de tre avdelningar som är involverade i vården av cancersjuka barn; barnonkologen, barnneurologen, och en barnmedicinsk avdelning.
Mer än en fjärdedel saknade tid för etisk reflektion, en viktig beståndsdel i ett etiskt klimat, det etiska klimat som påverkar personalens möjligheter att hantera etiska frågor.
– Detta stämmer med svaren på de öppna frågorna i undersökningen, som visar att personalen önskade mer teamarbete och forum för reflektion för att hantera etiska problem, säger Pernilla Pergert, barnsjuksköterska och doktor i pediatrisk vetenskap. Risken är att personalen som har hand om cancersjuka barn drabbas av det som kallas moralisk stress – stress över att inte kunna genomföra de handlingar och den vård som man upplever är etiskt riktiga.
– Det etiska klimatet kan, enligt tidigare forskning, påverka vårdkvaliteten och leda till medicinska fel, men även sjuksköterskornas tillfredställelse med sitt arbete. Och möjligheten att behålla erfarna sjuksköterskor, säger Pernilla Pergert.
Av de svarande läkarna, sjuksköterskorna, undersköterskorna och barnsköterskorna, svarade sjuksköterskorna minst positivt på det etiska klimatet.
– Jag tror inte att det är en gnällig grupp, resultatet stämmer ju med den verklighet vi lever i med hög omsättning av sjuksköterskor. Sjuksköterskor har stor insyn i vad som händer med patienten, men har liten makt i besluten, säger Pernilla Pergert.
Faktorer som påverkar det etiska klimatet är till exempel tid för reflektion, hur sjukhusets ledning ställer sig till olika frågor, samt förekomsten av riktlinjer för att hantera svåra situationer.
Nu blir det en nationell studie om moralisk stress och det etiska klimatet, finansierad av Barncancerfonden.
– Kunskapen kan användas av ledning och personal för att utforma riktade interventioner för att förbättra det etiska klimatet och motverka moralisk stress, vilket kan bidra till ökad arbetstillfredsställelse och lägre omsättning av sjuksköterskor i barncancervården.