Studier av fibrosutveckling vid barnleukemi i en humaniserad benmärgsmodell
Studier av fibrosutveckling vid barnleukemi i en humaniserad benmärgsmodell
Akut lymfatisk leukemi (ALL) är den vanligaste formen av barnleukemi och trots att senaste årens framsteg inom behandling har gjort att en majoritet av patienterna idag överlever så återstår problem med svårbehandlade återfall. En subgrupp av barn med ALL utvecklar en kraftig ökning av bindväv i benmärgen (s.k. fibros). Denna förändring kan skydda leukemicellerna från cellgifter och därmed göra dem behandlingsresistenta. En ökad förståelse av denna process skulle på sikt kunna förbättra våra behandlingsmöjligheter.
Orsakerna till att benmärgsfibros utvecklas hos barn med ALL har hittills varit svårstuderade.
Vi har utvecklat en metod som låter oss undersöka benmärgscellernas cellytemarkörer och samtidigt identifiera fibros-orsakande tillväxtfaktorer. Preliminära resultat visar att barnleukemi celler producerar faktorer som driver fibrosutvecklingen. Dessa nya fynd tyder på att leukemicellerna själva spelar en central roll i fibrosutvecklingen.
Vi har även utvecklat en humaniserad fibros-transplantationsmodell i möss. Detta är den första av sitt slag och vi avser använda modellen för att i detalj kartlägga mekanismerna bakom benmärgsfibros vid ALL för att därigenom kunna identifiera signalvägar som angreppspunkter för behandling. I korthet innebär modellen att human benmärgsvävnad genereras genom subkutan transplantation av humana bindvävsceller (stromaceller) i möss. Fibrosutveckling initieras sedan av leukemiceller som transplanteras in i mössen. Hur detta sker och samspelet mellan benmärg och leukemiceller kommer att karakteriseras i detalj med hjälp av bl.a. moderna sekvenserings- och flödescytometriska metoder.
Vi förväntar oss att resultaten från projektet kommer att utvidga förståelsen för fibrosutveckling och förändringar av benmärgens stroma vid ALL på ett väsentligt sätt. Vi hoppas att detta i förlängningen kan ligga till grund för utvecklingen av nya behandlingsstrategier som kann minska återfallsrisken för barn med ALL.