Värdiga vinnare och rekordinsamling på årets Barncancergala

En rörd Joakim Lundell tog hem Barnens Pris för andra året i rad när Barncancergalan – Det svenska humorpriset direktsändes från Berns igår. Och programledaren Carina Bergs uppmaning till tv-tittarna att bli Barnsupportrar gav resultat: Över 9 000 nya Barnsupportrar anmälde sig på två timmar – vilket på sikt ger 75 miljoner kronor till kampen mot barncancer.

Det blev insamlingsrekord när Barncancergalan – Det svenska humorpriset för tredje året i rad direktsändes från ett stjärnspäckat Berns i Stockholm den 2 oktober. Inte bara Sveriges samlade komikerelit var på plats – utan även drabbade barnfamiljer. Det blev en del spring i kulisserna då galaklädda barn hellre lekte med nyfunna vänner än satt stilla i timtal, och kvällen bjöd på lika många skratt som tårar.

Och ett av syftena med Barncancergalan är just att hylla de som får oss att skratta. Forskning visar att ett barn skrattar i genomsnitt 400 gånger varje dag. Men när man själv, eller någon som står en nära, drabbas av en svår sjukdom kan det vara svårt att hitta skrattet. Därför prisar Barncancerfonden de människor som fått oss att skratta allra mest det senaste året, genom att dela ut det svenska humorpriset i sju kategorier. Samtidigt lockas tv-tittarna att bli Barnsupportrar och på så sätt bidra till att inget barn ska behöva drabbas av cancer.

Nytt för i år var hederspriset till Gösta Ekmans minne, som delades ut av forna radarparet Måns Herngren och Hannes Holm. Det togs hem av de värdiga vinnarna Galenskaparna och After Shave.

Och är det gala så är det! Komikern Babben Larsson tog fasta på galakonceptet och bjöd på ett fulländat galanummer, komplett med sång, clowner, dansare och sprutande guldkonfetti – något som uppskattades extra av barnen i publiken.

En överlycklig Shima Niavarani tog hem Årets Humorprestation för sin medverkan i musikalen Bullets over Broadway och sångstjärnan Ane Brun framförde för första gången sin egen version av Nick Caves stämningsfyllda ballad Into my arms.

Fast frågar man barnen själva, så var kvällens stora stjärna ballongprinsessan Maria Byqvist, sexfaldig Sverigemästare i att göra ballongfigurer, som massproducerade ballongfigurer till drabbade barn och deras syskon under hela kvällen.

– Ballongerna är roligast, intygade Algot Brandt, 4 år, som fick med sig fler ballongfigurer än han kunde bära hem.

Barnens andra stora favorit under kvällen var Youtube-stjärnan Joakim Lundell som för andra året i rad vann det prestigefyllda Barnens Pris, där barnen själva röstat fram vinnaren. Det var en märkbart rörd Joakim Lundell som tårögd tackade alla som röstat på honom – för att sedan ge priset till den bortgångne vännen Alexander Falk, som han lärde känna under förra årets gala. Alexanders kamp mot sjukdomen berörde många människor.

– Det var givet för mig att ifall jag vann skulle jag ge priset till Alexander och hans familj. Det här är en jobbig gala, och en viktig gala, som ligger mig nära om hjärtat. Barn ska få vara barn när de växer upp, inget barn ska behöva drabbas av den här sjukdomen, säger Joakim.

Och vad är väl en gala utan en fantastisk final? Inte ett öga var torrt vare sig på Berns – eller hemma i tv-sofforna – när Darin och barnkören sjöng ”Ja må du leva idag” i finalen, omringad av barn från drabbade familjer på scenen: en magisk avslutning på en magisk galaafton.