”Vänskap och gemenskap genom hela lägret”

En helg i början av maj arrangerades Barncancerfondens ungdomsstorläger. Temat var vänskap och gemenskap.

Varje år arrangerar Barncancerfonden ett ungdomsstorläger dit alla ungdomar och unga vuxna som är eller har varit barncancerdrabbade, samt deras syskon, bjuds in. I år samlades omkring 175 unga i åldrarna 13 år och uppåt för Camp Happy på Happy Tammsvik utanför Stockholm. Barncancerfonden Stockholm Gotland stod som arrangör för det populära lägret under Kristi Himmelfärdshelgen.

Carola Strömberg har ingått i planeringsgruppen och var också en av trettiotalet ledare under lägret.

– Underbart! Så vill jag sammanfatta helgen. Det var en positiv och härlig stämning rakt igenom. Det blev verkligen lyckat, säger hon.

Lägret bjöd också på föreläsningar. Jesper Caron pratade om humörträning, Torkild Sköld om personligt ledarskap och Erik Ståhl gav en inspirationsföreläsning. Under fredagen fick ungdomarna prova på en rejäl och rolig utmaning.

– Aktivitetsteamet hade ordnat en ”Tammsvik Challenge”, där deltagarna delades in i lag. Varje lag fick en ryggsäck innehållandes 30 olika uppdrag och en kamera att dokumentera med. Uppgiften skulle lösas under dagen. Medan poängen senare räknades ihop fick lagen tävla i att bygga en katapult från scratch, som också räknades in i poängen. Det vinnande laget fick medalj. Det var en oerhört uppskattad och rolig dag, berättar Carola Strömberg.

Bland de fria aktiviteterna fanns alltifrån tillverkning av lägrets egna klassiska armband, poolbad, biljard, bollhav, pingis och chans att måla en egen tavla att ta med sig hem.

– Målarverkstaden leddes av en bildterapeut och blev ett viktigt inslag. Ibland kan det vara svårt att sätta ord på sina tankar och känslor, och för en del kan då målandet vara till hjälp. Jag minns särskilt en deltagare som absolut inte ville måla till en början, men en timme senare strålade som en sol efter att ha målat en fantastiskt vacker tavla att ta med sig hem.

– Det kändes hela helgen igenom. Det var en fantastiskt positiv stämning som jag tar med mig, säger Carola Strömberg, en av lägrets ledare.

Under fredagskvällen var artisten Anton Ewald inbokad som hemlig gäst, och på lördagen kom frisör- och makeupartistelever för att styla deltagarna inför kvällens disco, som hade Josefin och Mimmi som DJ:s.

– Dansgolvet var fullt i tre timmar. Den positiva och varma stämningen från lägret är något jag tar med mig. Det var verkligen vänskap och gemenskap hela vägen.