Vänskap - så funkar det
Känner du dig utanför ibland? Eller annorlunda? Har du svårt att hitta vänner? Du är inte ensam! Maxa livet möter relationsexperten och psykoterapeuten Malin Drevstam för att prata om vänskap efter barncancer.
När behandlingstiden är över tror många vänner att ”allt är bra” och att allt är ”som vanligt” igen, även om inget känns som vanligt längre. Du kan känna att du har förändrats – på både insidan och utsidan. Då är det skönt att veta att du inte är ensam om den känslan.
– Troligen känner alla du möter också sig annorlunda, bara inte på samma sätt, säger relationsexperten och psykoterapeuten Malin Drevstam, som i sitt arbete möter många som har problem med nära relationer.
Att gå igenom en tuff period i livet leder ofta till att man ser över sina vänskapsrelationer. Vänner reagerar olika när det uppstår en kris. Några kliver oväntat fram och finns där och stöttar. Du hittar nya vänner. Det är inte ovanligt att de vänner som stod dig nära tidigare, före sjukdomstiden, inte längre finns där på samma sätt efter din behandling eller sjukdom. Ni har inte längre lika mycket gemensamt. Detta är egentligen inte så konstigt, menar Malin Drevstam.
– Vänner som bekymrar sig om tvserier och smink, mopeder och fotboll känns ointressanta när du själv funderar på om sjukdomen kommer att komma tillbaka, när ärren bleknar, eller om du någonsin kommer att kunna få barn i framtiden.
Många upplever att det är svårt att hitta vänner som förstår vad de som har överlevt barncancer har gått igenom. Människor med liknande erfarenheter har lättare att förstå varandra utan att man behöver förklara.
– Du kan ha hur nära vänner som helst, men det är väldigt svårt för en person som själv inte har varit drabbad att förstå. En ny vänskap med någon man träffar under behandlingen på sjukhuset kan plötsligt betyda mer än alla andra och bli mer värdefull än alla andra tidigare bästa vänner, just för att man delar känslan av att vara annorlunda och erfarenheten av cancer.
Men man kan också vara trött på att hela livet ständigt kretsar kring sjukdomen.
– Du är inte din cancer. Du är en person som har haft en sjukdom och lever med konsekvenserna av den. Kanske behöver du vänner som inte ständigt frågar hur du mår, utan pratar om helt andra saker.
Ett sätt att möta nya vänner är att ta upp en hobby eller ett intresse. Utgå ifrån vad du gillar att göra och gå med i en förening, börja en kurs eller hitta nya vänner i forum på nätet.
– Sök vänner som delar dina intressen – oavsett om det är musik, hästar eller fotboll. Via olika forum på nätet kan du också hitta likasinnade, säger Malin Drevstam.
Det kan vara värt att våga lite för att vinna, menar Malin. Att öva dig i att ta första steget och att säga hej. Ofta är personen du tar kontakt med lika obekväm eller nervös som du själv är, utan att det syns utanpå. Tänk också på att det tar tid att bygga relationer, man blir inte bästis på en dag. Låt vänskapen få tid att växa fram. Viktigast är att hitta vänner som får dig att må bra.
– Var observant på hur du mår i andras närhet. Se vilka vänner som gör dig glad och fyller ditt liv med energi, säger Malin Drevstam.