Utmaning: expedition till Sydpolen

De senaste två åren har drabbade Aron Anderson lyckats samla ihop mer än 3,5 miljoner kronor till Barncancerfonden.

Han har bestigit Kilimanjaro, simmat över Ålands hav och cyklat nio mil med armcykel. Nu väntar en cirka 70 mil lång skidtur till Sydpolen.

Aron Anderson var bara sju år när han drabbades av cancer. Efter cytostatikabehandling togs beslutet att korsbenet i hans ländrygg skulle opereras bort. Vid nio års ålder hamnade han i rullstol. Men att vara rullstolsburen är inget som har stoppat honom. Tvärtom har Aron fokuserat på möjligheterna.

Han har bland annat varit med i fyra Paralympics – i tre olika sporter – åkt Vasaloppet tre gånger sittandes och som första person någonsin i rullstol bestigit Kebnekaise. Många av hans äventyr genomförs för att samla in pengar till Barncancerfonden.

I slutet av november väntar en skidtur över Sydpolen. Aron kommer att åka skidor sittandes i en sitski från kanten på kontinenten till själva polen. En sträcka som han beräknar tar cirka en månad. Under tiden pågår en insamlingskampanj. Tanken är att allmänheten kan vara med och sponsra varje meter han åker med 10 kronor. Målet är alltså att sträckan på 70 mil ska generera 7 miljoner kronor till kampen mot barncancer.

– Alla pengar kommer att gå till Barncancerfonden. Jag hoppas att insamlingen kan bidra till att färre barn ska få cancer och behöva gå igenom det jag gjorde som liten.