"Ta det i din takt"

Charlotte har flera sena komplikationer efter cancerbehandlingen som barn. Först som trettioåring tog hon itu med känslorna kopplade till barndomens upplevelser.

Charlotte var mitt uppe i karriären och framgångsrik chef när hon drabbades av ytterligare en komplikation. Hon gick in i en livskris och bestämde sig för att gå i terapi, för första gången i livet.

– Jag kunde inte längre blunda för vad jag varit med om och hur det har påverkat mig. Min väg har varit att gå in i svåra känslor och hitta mig själv bortom det avtryck cancern gjort. Acceptans har varit en viktig del liksom att fokusera på det positiva i livet.

Charlotte sadlade om helt och bestämde sig för att själv bli terapeut, och arbetar i dag bland annat med cancerdrabbade och deras anhöriga.

Sjukdomen är inte den du är

– En del är att tillåta sig själv att möta sina rädslor, att sörja och vara arg. Men kom ihåg att sjukdomen inte är din identitet. En människa rymmer så mycket mer än cancern och det avtryck den lämnar.

Att acceptera det man varit med om tar tid. En väg som Charlotte tycker är bra är terapi.

– Det sker inte under ett samtal, det kan ske i omgångar under en eller flera perioder. Det är normalt att känna ångest utan att förstå varför, liksom att känna att livet känns tungt och orättvist.