Nadim vill bli fotbollsproffs

Under sin två år långa leukemibehandling var 8-åriga Nadims längtan efter att få spela fotboll stor. I februari, efter sista behandlingsdagen då han äntligen fick ringa i klockan på sjukhuset, fick han en fotboll i present av vårdpersonalen. Enligt Nadim kan man aldrig ha för många fotbollar.

Fredag den 31 mars arrangeras för första gången Fotbollströjefredag i Sverige, och Nadims namn står på ryggen på den unika kampanjtröjan som Barncancerfonden tagit fram tillsammans med Nike. Vi fick en liten pratstund med Nadim där han berättade om sitt fotbollsintresse.

Hej Nadim! Hur länge har du spelat fotboll?

Jag har spelat fotboll ganska länge. Jag tror jag var ungefär 5 år när jag började. 

Vad betyder fotbollen för dig, och har du några fotbollsdrömmar?

Jag älskar fotboll. Det är mitt största intresse. Jag har alltid en fotboll vid mina fötter så fort jag kommer hem. Jag har många fotbollar. Man kan aldrig ha för många fotbollar. Jag vill bli fotbollsproffs. 

Berätta om ditt eget lag?

Jag spelar fotboll i IF Böljan. Vi har kul när vi spelar fotboll och tränarna är bra och snälla. Min kompis Melker spelar också i Böljan. 

Vem är din idol och vilket är ditt favoritlag?

Min idol är Christiano Ronaldo och mitt favoritlag är Real Madrid. 

Vilket är ditt bästa fotbollsminne?

Mitt bästa fotbollsminne är när jag i somras spelade en fotbollscamp i Stockholm med Svenska Fotbollsakademin under fyra dagar. Jag spelade jättemycket fotboll då. Det var jätteroligt. Det var varmt och jag blev helt slut. Sen badade vi efteråt. 

Tack Nadim för att du tog dig att svara på våra frågor!

Fotbollströjefredag – en manifestation i kampen mot barncancer

Fredagen den 31 mars genomförs för första gången Fotbollströjefredag i Sverige. Då enas fotbollssverige för att stötta barn och familjer som drabbats av barncancer. Läs mer om initiativet här: Fotbollströjefredag – en manifestation i kampen mot barncancer | Barncancerfonden

Som del i arbetet med Fotbollströjefredag har Barncancerfonden tillsammans med Nike tagit fram en unik fotbollströja, med namnet Nadim och numret 85 (%) på ryggen.

När Nadim var sex år gammal drabbades han av leukemi, och kunde på grund av behandlingen inte spela fotboll och träffa vänner som han brukade. Efter två år av behandling med cytostatika och kortison är Nadim idag åtta år och färdigbehandlad. Nu kan han spela fotboll med vännerna i IF Böljan Falkenberg.

Numret 85 (%) syftar till att överlevnaden idag är 85 procent hos de som drabbas av barncancer. Barncancerfonden arbetar för att alla barn som drabbas ska överleva, och leva ett långt och gott liv utan komplikationer från behandlingen.