Hjältarnas hus invigt: ”Känns helt fantastiskt”

En plats för familjemys och lek med vänner – nu är Hjältarnas hus i Umeå invigt. Huset kommer göra det möjligt för familjer med svårt cancersjuka barn att leva så normalt som möjligt under en påfrestande behandlingsperiod. – Det är en enorm milstolpe, säger Jonas Fahlman, Barncancerfonden Norras ordförande.

För drygt ett år sedan tog barn och ungdomar med koppling till lekterapin vid Norrlands universitetssjukhus de första symboliska spadtagen. Det var startskottet för byggandet av Hjältarnas hus. Nu står huset färdigbyggt i sjukhusparken i Umeå och den 19 maj invigdes byggnaden. 

I huset kan cancersjuka barnbo tillsammans med sina familjer under påfrestande behandlingsperioder, oavsett om sjukhusvistelsen sträcker sig över en lång period. För ett svårt sjukt barn är det viktigt att få vara med sin familj och ha en så normal vardag som möjligt.

– Det känns helt fantastiskt att Hjältarnas hus är färdigbyggt, säger Barncancerfonden Norras ordförande Jonas Fahlman. 

– Huset kommer att innebära väldigt mycket för våra befintliga medlemmar och, tyvärr då vi är en förening som inte vill bli fler ordinarie medlemmar, även våra framtida medlemmar. Det kommer komma till gagn för sjukdomsdrabbade barn och deras familjer med att det blir ett boende i något som påminner om hemmiljö men som ändå blir sjukhusnära i och med att det ligger på Norrlands Universitetssjukhus-området och bara några hundra meter ifrån barncanceravdelningen.

Hjältarnas hus har 15 boenderum, varav tre är lägenheter med eget kök. Här finns två gemensamma kök, tvättstuga, bibliotek, konferensrum, rum för lek, bus, läxor, spel, gym med mera. Utanför finns en terrass, en park att leka i och tillgång till både cyklar och bil. 

– Under åren har vi varit med och stöttat med mångmiljonbelopp och andra typer av insatser. Det här är något som alla våra cirka 1 900 medlemmar kan känns sig väldigt stolta över att på olika sätt bidragit till. För oss är tillsammans-begreppet centralt och det är häftigt att se resultatet av den samverkan som alla aktörer kring Hjältarnas hus bidragit med gemensamt, säger han.

Från och med första juni flyttar även Barncancerfonden Norra sitt kansli till Hjältarnas hus.

– Det gör att vi som förening kommer att kunna erbjuda ett mycket närmare stöd för medlemmar som är på plats och även att vi kan vara ännu närmare sjukhuset och de vi stöttar där. Det är verkligen efterlängtat. Det är en jättemöjlighet.

Under invigningen var det en hänförd skara med barn som fick vara med och öppna Hjältarnas hus.

– Att själva invigningsmomentet, som traditionellt brukar gå ut på att några potentater står och klipper ett band, istället bestod av att en massa barn kom med ballonger och fick göra den första entrén på röda mattan in i huset. Det var jättefint, starkt och värmande i hjärtat att se.