Glädjen i morfars kök

Felicia, 9, har en frizon från sin cancer i morfars kök. Där finns bara glädje och skaparlust. – Resan har varit tuff men bland bunkar och mjöldamm är hon full av liv igen, säger morfar Tommy.

Tommy glömmer aldrig den dagen då han fick beskedet om att hans yrväder till barnbarn Felicia hade drabbats av leukemi, ALL.

– Jag minns hur förvirrad jag blev av alla mörka frågor som plötsligt dök upp. Jag kommer ihåg min dotters chock. Det var tungt att se all påhittighet, kraft och sprallighet försvinna från Felicia, fortsätter morfar Tommy.

Den första tiden med många behandlingar var tuff. Men efter en tid orkade Felicia ta med morfar på små rundturer på sjukhuset, bland annat till lekrummet där det bjöds på fika. Hela tiden med droppställningen med cytostatika i en hand.

– Barn ska inte vara hårlösa, bleka och utmattade. Det är onaturligt. Men att se hennes lekfullhet komma tillbaka var viktigt. Det fyllde mig med hopp.

En annan frizon blev morfars kök. Där tillbringades många och långa stunder. Där kunde Felicia koppla bort sin cancer. I takt med att rätter och bullar tog form kunde nioåringen lägga diagnosen lite åt sidan.

– Vi fick njuta av hennes muffins eller små pizzor. Det var faktiskt Barncancerfonden som öppnade hennes ögon för matlagning och bakning. Det är en aktivitet som de erbjuder alla drabbade barn och familjer. Bland bunkar och mjöldamm blev Felicia full av liv igen, säger morfar Tommy och ler.

I dag är Felicia frisk, det har gått tre år sedan Tommy fick det där förtvivlade samtalet om barnbarnet hade drabbats av cancer.

– I dag är Felicia fri från sin leukemi, hon är med oss som vanligt och jag får fortsätta att vara hennes morfar. Allt detta är tack vare forskning och de pengar som delas ut. Om jag kunde skulle jag personligen vilja tacka alla som bidrar, säger Tommy.