Fannys nya hår

Fanny Broberg Lindau, 10 år, har fått nytt hår. Långt, färgat och fylligt. Och det var Stockholms läns landsting som betalade hårförlängningen.

– Det känns jättebra, men det tog ganska lång tid att sätta fast det, säger hon.

Fanny Broberg Lindau bor med sina föräldrar och syskon i Västerhaninge utanför Stockholm. Familjen bodde i Dalarna när Fanny blev sjuk i leukemi för två år sedan. Till Stockholm flyttade de i somras.

Fanny gillar att rita och skriva, hon umgås ofta med sin fem år äldre syster Rebecca.

– Vi har en blogg. Jag trivs bra, men ibland saknar jag min bästis, säger Fanny.

Hon har gått igenom många behandlingar och cytostatikakurerna gjorde att hon tappade sitt hår. Det blev jobbigt att gå till skolan, kompisarna hade långt hår och några flickor tyckte att det var konstigt att Fannys inte var det.

– Det var inte särskilt skoj att gå till skolan, jag kände mig inte som de andra. Jag har haft långt hår och den korta frisyren trivdes jag inte alls i, säger Fanny och ser ledsen ut.

Det är jobbigt med sjukdomen tycker hon. Fanny är utled på stick, behandlingar och doktorer. Och på att ibland vara trött och ledsen.

– Jag minns att jag fick åka rullstol när jag blev sjuk, för att det värkte så i mina ljumskar. Annars har jag glömt mycket av det som har hänt på sjukhuset.

Men dagen då Fanny fick träffa kändisfrisören Bobby Oduncu glömmer hon inte i första taget. Det var under Melodifestivalen i Globen förra året.

– Jag fick träffa Danny också. Han var snäll. Sedan pratade jag med Bobby och han sade att han kunde förlänga mitt hår.

Fannys mamma Carina tog kontakt med Stockholm läns landsting och frågade om man kunde använda remissen för hårersättning för att betala hårförlängningskostnaden på cirka 7 000 kronor. Det kunde man. I augusti var det dags för Fanny att sätta sig i frisörstolen och få sitt nya hår.

 – Det tog över fem timmar. Men vet du, när jag satt där kom Danny dit! Han sa till mig ”Fanny, du kommer att bli värsta coola tjejen på skolan nu, du ska rocka fett med ditt nya hår”.

Och det har hon gjort. Numera är Fannys hår axellångt, fylligt och färgat i en mörk nyans.

– Jag trivdes inte i peruk, men det här känns som mitt riktiga hår, säger hon stolt.