Barn och vuxna sprang in 1,7 miljoner till barncancerforskningen

Publiken applåderade, musiken ekade ur högtalarna och deltagarna sprang för livet. Mer än 15 000 personer medverkade i Vitamin Well Run of Hope 2017. – Det känns fantastiskt att så många är med. Det får oss att känna att vi inte är ensamma mot cancern, säger deltagaren Laven Mokri, vars son behandlas för njurcancer.

Barncancerfonden arrangerade Vitamin Well Run of Hope för andra gången i år och resultatet blev över förväntan. Loppet hölls på 212 platser i landet och insamlingen slutade på mer än 1,7 miljoner kronor.

– Det är en helt fantastisk utveckling! Folk trotsar det dåliga vädret, kommer hit glada och peppade och springer för att visa sitt stöd för barn med cancer. Vi är både stolta och tacksamma för att så många engagerar sig i vår fråga, säger Jonas Karlsson, projektledare för Vitamin Well Run of Hope.

I Hagaparken i Stockholm samlades hundratals löpare för att göra en insats för de cancersjuka barnen. Det var vanliga motionärer, triathleter och barn som spurtade runt banan.

Många privatpersoner hade arrangerat sina egna lopp. De samlade ihop vänner, grannar och bekanta för att göra en insats. En av dem var Peter Brockman. Han registrerade ett lopp på Barncancerfondens hemsida och uppmanade sina bekanta att medverka. Tillsammans har de hittills fått in över 8 000 kronor.

– Det är så enkelt att starta ett Vitamin Well Run of Hope. Det behöver bara ta några sekunder, säger han.

Barnen hade sin egen bana på 400 meter. Det var ett glatt gäng som nådde målgången.

– Det var roligt att springa. Det känns jättebra att hjälpa till. Vi vill att forskarna ska hitta lösningar så att cancern bekämpas, säger Gustav Haettel, 10 år.

Syskonen Minja, 5 år, och Leonie Olkinvora, 7 år, startade tillsammans med vännen Michelle Zilliacus, 5 år.

- Det var kul. Vi var med för att hjälpa barnen som har cancer.

Vitamin Well Run of Hope är inte en tävling, utan det handlar om att ta sig runt. De som inte kunde springa fick gå i sin egen takt. En av dem som sågs i spåret var Laven Mokri med sin son Martin Khezri, 13 månader, i barnvagn. När Martin var nio månader fick de besked om att han hade njurcancer.

– Jag är med i Vitamin Well Run of Hope för att jag vill uppmärksamma barncancern och att den kan slå mot vem som helst. Det är inte förrän man själv är med om det som man förstår hur viktig Barncancerfonden är. Pengarna bidrar till att forskningen kan fortgå. Dessutom får vi drabbade mycket råd och stöd av fonden, säger hon.

Huvudsponsorn Vitamin Well, är med för andra året i rad. Barn och unga ligger dem nära om hjärtat.

– Det känns både naturligt och viktigt för oss att fortsätta stötta Barncancerfonden och vi är stolta över att vara med och göra avtryck i kampen mot barncancer säger Mariette Wolfers, Marknad Sverige, Vitamin Well.