Ola Mattsson har utsetts till Barncancerfondens nya generalsekreterare. Fotograf: Matti Pohjola

Ola Mattsson ny generalsekreterare för Barncancerfonden

Ola Mattsson har utsetts till Barncancerfondens nya generalsekreterare. Ola kommer senast från Rädda Barnen där han arbetat sex år som sverigechef och de senaste tre åren som ansvarig för organisationens innovationsdrivna affärsutveckling. Han tillträder tjänsten 1 februari 2023.

Med 25 års engagemang i civilsamhället på flera tunga ledarpositioner inom ideell sektor bakom sig, tillträder Ola Mattsson som ny generalsekreterare för Barncancerfonden. Ola kommer senast från Rädda Barnen där han varit ansvarig för organisationens innovationsarbete med fokus på affärsutveckling och dessförinnan innehaft rollen som Sverigechef samt biträdande programchef, därtill har han bland annat varit Generalsekreterare för Svenska Freds- och Skiljedomsföreningen.

– Barncancerfonden är en central aktör gällande svensk barncancercancerforskning och barncancercancervård. Jag känner både stolthet och respekt inför uppdraget som generalsekreterare och ser fram emot att bidra till en fortsatt utveckling av insamling, forskning och det viktiga stöd Barncancerfonden ger både i det personliga mötet med drabbade och som aktiv samhällsröst. Det finns fantastiska förutsättningar, inte minst genom de regionala föreningarnas engagemang, säger Ola Mattsson.

Barncancerfonden har stöttat drabbade, och finansierat barncancerforskningen i 40 år. Under den tiden har vården och forskningen tagit stora kliv framåt. Samtidigt finns stora behov av långsiktig forskningsfinansiering för att öka både överlevnaden och livskvaliteten efter behandling.

– Vi är otroligt glada över att ha rekryterat Ola Mattsson till Barncancerfonden, i honom har vi en unik kombination av stark förankring i ideell sektor och ett affärsmässigt perspektiv. Olas förmåga att bygga partnerskap med näringsliv, offentlig sektor och civilsamhälle i kombination med sitt moderna ledarskap ger oss dessutom förutsättningar att utveckla Barncancerfonden till nästa nivå, säger Barncancerfondens styrelseordförande Jens Schollin.

Under sin tid på Rädda Barnen har Ola arbetat i flera roller så som regionchef, programchef och sverigechef, samt ansvarig för organisationens så kallade Growth Hub med fokus på affärsutveckling. Dessförinnan har Ola bland annat varit generalsekreterare för Svenska Freds- och Skiljedomsföreningen, Förbundsordförande för Röda Korsets ungdomsförbund, samt arbetat i flera typer av konsultuppdrag, bland annat med logistik i det irakiska valet 2005.

Ola Mattsson tillträder tjänsten som generalsekreterare på Barncancerfonden den 1 februari 2023.