Finalnumret under Barncancergalan - det svenska humorpriset 2023, foto: Anna Schori

53 miljoner kronor till kampen mot barncancer under Barncancergalan – det svenska humorpriset 2023

Under årets viktigaste gala: Barncancergalan - det svenska humorpriset, fick tittare och gäster ta del av gripande berättelser från barn med cancer samtidigt som Sveriges komiker hyllades och prisades. Galan resulterade i att över 6 000 nya Barnsupportrar värvades och hela 53 miljoner kronor gick till Barncancerfondens livsviktiga arbete för att fler barn ska överleva och leva ett gott liv.

Barncancergalan – det svenska humorpriset som direktsänds från Berns Salonger på TV3 och Viaplay är ett viktigt tillfälle att uppmärksamma barn som drabbats av cancer, där tv-tittarna har möjlighet att bidra till kampen mot barncancer genom att bli Barnsupporter och bidra till Barncancerfondens livsviktiga arbete. Under kvällens gala där Sveriges främsta komiker och skådespelare prisades nåddes ett insamlingsresultat om 53 miljoner kronor och 6 000 nya Barnsupportrar värvades.

– Först och främst vill jag rikta ett varmt tack till alla som varit mer och gjort den här kvällen så lyckad. Alla tittare, nya Barnsupporters och komiker - jag känner mig både stolt och rörd över hur många som vill vara med och bidra i kampen mot barncancer. Ett lika stort tack vill jag rikta till alla de fantastiska barn och familjer som har delat sina berättelser här ikväll, det är för er vi finns till, säger Anne Bergsten, exekutiv producent för Barncancergalan – det svenska humorpriset på Barncancerfonden.

För åttonde året i rad ledde Carina Berg tittarna genom galan som belyser det faktum att när livet är som svårast behövs också skrattet som mest. Vant balanserade Carina allvar med humor, där hon i ena stunden uppmärksammade drabbade familjers sorg och saknad, till att i nästa stund lyfte upp Sveriges bästa underhållning och personerna som dagligen får oss att skratta.

Under kvällen fick publiken på Berns och tv-tittarna runt om i landet bland annat uppleva ett starkt framträdande av Renaida Braun för att hylla de barn som inte längre lever och en show helt framtagen av barn där Pernilla Wahlgren, Tone Sekelius, Cazzi Opeia med flera spelade huvudrollerna. Barnens pris gick till I Just Want To Be Cool, årets kvinnliga och manliga komiker blev Petrina Solange och Ahmed Berhan, och hederspriset till Gösta Ekmans minne gick till Eva Rydberg.

– Vi är oerhört stolta och hedrade över att få sända Barncancergalan – det svenska humorpriset där Carina Berg har en otrolig fingerspetskänsla för att leda oss genom galan där skratt varvas med allvar. Det är verkligen årets viktigaste kväll och vi vill tacka Barncancerfonden, FLX samt alla medverkande framför och bakom kameran för att ni alla bidrog till detta fina, och livsviktiga, ändamål, säger Joakim Franke, innehållschef på Viaplay.

Alla bidrag gör skillnad. Genom att bli Barnsupporter möjliggörs bland annat att:

  • Mer pengar kan gå till forskning och innovation för att rädda fler barn till livet, och för att minska komplikationerna av de tuffa behandlingarna.
  • Fler barn, familjer och överlevare kan erbjudas både akut och långsiktigt stöd. Exempelvis genom stödgrupper, syskonstödjare och konsultsjuksköterskor.
  • Sjukvårdspersonal kan fortbilda sig i kurser inom barnonkologi för att motverka personalbrist.

Här kan du läsa mer om vad de insamlade medlen till Barncancerfonden möjliggör: Årsrapport 2022 | Barncancerfonden

Läs mer om hur du kan bli månadsgivare till Barncancerfonden här: Bli månadsgivare - Barncancerfonden | Barncancerfonden

Här är alla vinnare av Det svenska Humorpriset 2023

Hederspriset till Gösta Ekmans minne: Eva Rydberg

Årets humorprogram: IFS - Invandrare för svenskar

Årets komedi: Vuxna människor

Årets kvinnliga komiker: Petrina Solange

Årets manliga komiker: Ahmed Berhan

Årets scenshow: Ursäkta Live

Barnens pris (framröstad av barn på Barncancerfonden.se): I Just Want To Be Cool

Årets humorpodd (framröstad av Aftonbladets läsare):  Skäringer och Nessvold