Din vara har lagts i varukorgen Gå direkt till kassan eller

Till minne av Märta Ljusegren

Det är nu snart ett år sedan årskurs 5 på Slättenskolan startade den här insamlingen. En insamling som skapades för att inga fler barn ska behöva få cancer. Alla barn borde vara fridlysta, för det finns bara en av varje. Det här är nu en insamling som lever vidare till minne av Märta, vår underbara klasskamrat och elev. En tjej som borde varit fridlyst.

I juni 2019, några dagar efter skolavslutningen, träffade vi Märtas föräldrar som kom med en oerhört tråkig information gällande Märta. Det var nu konstaterat att det fanns cancer i Märtas kropp. Redan där och då bestämde vi lärare oss för att är det något tema som gäller under kommande läsår så är det HJÄLTAR. Varje vecka hade vi en veckans höjdpunkt, en Peak of the week, där vi berättade om olika hjältar, både påhittade superhjältar som vardagshjältar som skulle inspirera och motivera alla att kämpa vidare med sina utmaningar. Det här var en aktivitet som Märta tyckte om och ogärna ville missa. Kunde hon någon gång inte delta på plats i klassrummet, deltog hon via videolänk eller så tittade hon på en inspelad version av Peaken.

Märta skulle få genomgå en hård kamp. Tillsammans med sin guldmedicin skulle hon få vara en riktig superhjälte och bekämpa de onda krafterna. Vi andra bestämde tillsammans att även vi skulle bidra genom att stötta både Märta och varandra.

När terminen väl drog igång efter sommaren var Märta på plats och som alltid hade hon det där finurliga leendet och glimten i ögat som berättade att något bus kunde ske. Dagarna i skolan gick vidare och Märta fortsatte att delta mycket aktivt i skolan. Vi vet att hon inte höll med sina läkare som tyckte att hon skulle vara mer hemma. Märta tyckte att hon skulle vara i skolan och vara med på lektioner och träffa sina kompisar. Och när Märta hade bestämt sig om något, då var det bara att lyssna!

Vid jul ansvarade vi i årskurs 5 för Lucia och även där hade Märta en bestämd åsikt gällande behandlingarna. Just det datumet när Lucia skulle ske skulle en behandling inte få stoppa henne. Den fick helt enkelt vänta till efter.

Vid utvecklingssamtalet under vårterminen kunde vi, Märta och hennes föräldrar se att hennes skolarbete gått riktigt bra. Hon hade inte bara höjt sig i flera ämnen utan hon hade dessutom mer än godtagbara kunskaper i alla. Ett riktigt imponerande resultat vanligtvis, men utifrån den kamp Märta hade på annat håll är det svårt att beskriva vilken bedrift det verkligen var. En riktig superhjälteinsats helt enkelt.

Under läsårets andra del fortsatte sedan Märtas kamp. Ibland kom det positiva besked och ibland besked man inte önskade och tyvärr slutade inte den här superhjältehistorien likt andra med att det goda tillslut segrar. En måndag i maj, via en videokonferens, fick vi höra från Märtas läkare att vi inte skulle få träffa henne igen. Två dagar senare tog Märta sitt sista andetag och blev av med sin smärta samtidigt som hon lämnade ett otroligt stort tomrum och sorg på så många platser.

Några månader senare, på Barncancergalan 2021, visades det en bild på Märta under en sång och minnena och sorgen från hela den här perioden kom tillbaka. Dessa tunga minnen kommer alltid att finnas kvar, men vi minns Märta som en otroligt levnadsglad och positiv tjej som påverkade många i sin omgivning och det är något som inte får försvinna i den saknad som finns.

Vad är egentligen en hjälte eller till och med en superhjälte?

I en allmän betydelse är det en beundransvärd person som utför stordåd. En person som gör saker som kan hjälpa andra på olika sätt. En person som inspirerar andra människor. Enligt oss är Märta en sådan person! Hon kämpade på två håll, dels mot sin sjukdom, men även med att lära sig saker i skolan. Att då dessutom göra det på ett så imponerande sätt och höja sina skolresultat, när man kanske egentligen borde tappa är inget annat än inspirerande. Märta hade något som inom forskningsvärlden och skolan kallas för GRIT. Det är ett engelskt ord som på svenska betyder beslutsamhet, alltså konsten att inte ge upp.

Märta gav aldrig upp livet, hon levde sitt liv och kämpade tills det inte fanns något mer att göra. Hon levde sitt sista år som en superhjälte och det är vårt starkaste minne av Märta och något som vi hoppas att andra tar del av och inspireras av. Oavsett hur svårt eller jobbigt man tycker att något är så får man inte ge upp. Lyckas man inte första gången så lyckas man kanske på det andra, tredje eller fjärde försöket. Det handlar inte om att vara bäst utan att anstränga sig och göra sitt bästa!

Så varje gång vi nu tänker på Märta finns det en sorg hos oss, men främst ler vi åt den där tjejen med det finurliga leendet som var påhittig, skrattade ofta och som aldrig gav upp. Med andra ord en riktig inspiratör och en hjälte som vi, om vi återigen kommer att ha tema hjältar, kommer att berätta om för det Märta gjorde är något som borde inspirera alla oss som finns kvar här idag att aldrig ge upp!

 

                                                    / Mannola

Hej, behöver du hjälp?

Välkommen till Barncancerfondens Digitala Givarservice! Ställ frågor, rapportera problem och hjälp oss med förslag och idéer. Vi svarar måndag-torsdag från klockan 09.00-17.00 och fredagar 09.00-15.00.

Ring eller maila oss!

020-90 20 90 info@barncancerfonden.se Till Supportforum