Insamlat hittills: 196 770 kr

98%

Mål: 200 000 kr

Insamlingen har stängt
Målsättning: 200 000 kr

Linus Fredins supporter-klubb

Linus (Hagberg) Fredin är ett bevis på att cancer verkligen kan drabba vem som helst!
Från att ena dagen vara en pigg 16-åring och aktiv elitidrottare i tävlingsdans till att nästa dag bli en kille i sjukhussäng med en overklig vardag med intensiva cellgiftsbehandlingar och dess tuffa biverkningar. Mestadels också isolerad från kontakter utanför familjen. Hur kul är det för en tonårskille??
Det började med en envis hosta som inte ville ge med sig. Först trodde läkare att det bara var lunginflammation men diagnosen blev efter ca 14 dagars hostande; Akut lymfatisk leukemi (blodcancer). Cancerceller av denna typ visar ingen hänsyn utan kan börja härja hos vem som helst, man vet inte idag varför barn drabbas utan det enda man kan säga är att alla som får diagnosen haft en rejäl otur. Linus som alltid har fokuserat på vad som är bra för kroppen vad gäller kost och motion får ändå cancer i så unga år!
Sedan december 2008 har Linus mer eller mindre tvingats till ett sabbatsår, gymnasiestarten får alltså vänta, hårdsatsning på deltagande i nytt dans VM får ta en paus. All medicinering och ofrivillig fysisk inaktivitet har skalat av kroppen de flitigt uppbyggda musklerna. Vi vet att sjukdomen kräver tuff behandling för att bekämpas och läkare och forskare gör allt för att Linus skall vinna över cancern. Han har som dancer-boy bl.a. vunnit över drillade ryssar nu gäller det att som cancer-boy vinna över envisa leukemiceller!
Cancerforskning finansieras genom frivilliga bidrag och det är därför jag startat denna insamling i Linus namn. Sprid gärna denna insamling för många bäckar små… d.v.s. en 20-lapp (eller mera) från dig och mig till cancerforskningen kan vara just de kronor som behövs för livsavgörande forskningsframsteg – något som Linus och andra cancerdrabbade barn, ungdomar och vuxna kommer att tacka Dig för!
Många hejar på Sverige, ett idrottslag e.d. men kom ihåg att heja fram Cancerforskningen också. Jag hejar av hela mitt hjärta på min kämpe Linus i cancerkampen och vill se honom frisk igen!
Tack på förhand just Du som vill stödja denna insamling till cancerfonden!
Bästa hälsningar
Annica Hagberg Fredin (Linus mamma)
******* Uppdatering januari 2010 ********
Nu har det gått 13 månader sedan Linus fick sin cancerdiagnos. Han säger själv att cancern har snott ett helt år av hans liv, året som 16-åring gick i smärtans tecken och cancern kom så plötsligt, som ett stenhårt slag på käften.
Han har inte kunnat genomföra de planerade 9 tuffa behandlingar som krävs för Akut lymfatisk leukemi (ALL) – högrisk. Benmärgen återhämtade sig aldrig efter cellgiftsbehandling nr 5.
En av läkarna förklarade läget i höstas på ett härligt pedagogiskt sätt:
-- Din blodfabrik i kroppen tillverkar inte tillräckligt med material så att du klarar självhushållning utan du måste importera material utifrån var och varannan dag. De som arbetar i fabriken är påverkade av den kris din fabrik har haft och många är sjukskrivna eller lite för slöa för att klara av den produktionskapacitet du behöver. Det innebär att du kanske måste rekrytera ny arbetskraft och vi ska i första hand kolla om brorsan, morsan eller farsan kan jobba i din fabrik så det blir lite fart i den. Om de inte passar att jobba hos dig kan vi behöva rekrytera utifrån.. --
Vad läkaren menade var alltså att benmärgen inte tillverkar tillräckligt med röda blodkroppar (hb), trombocyter (blodplättar) och vita blodkroppar (immunförsvaret) och att det därför har varit nödvändigt att ge blod- och trombocyttransfusion var och varannan dag. Det läkarna kunde göra för ett tillfrisknande var att genomföra en stamcellstransplantation (förr kallades det benmärgstransplantation). Linus kommenterade det hela så häftigt och med glimten i ögat:
-- Är det inte lika bra att rekrytera någon polack på en gång?? Jag har hört att de är flitiga och jobbar hårt utan onödiga raster...! --
Linus fick en allogen stamcellstransplantation nu i mitten på januari 2010 och en sydsvensk donator hittades via Tobiasregistret. Linus kämpar nu på och har bestämt sig för att bli frisk och vet att han kommer att vara starkare än någonsin efter det här.
Vi tackar forskarna som gör ett fantastiskt jobb som räddar liv! Och vi tackar naturligtvis Dig som sponsrar forskarna genom bidrag till Barncancerfonden!
Bästa hälsningar
Annica Hagberg Fredin (Linus mamma)
******* Uppdatering april 2012 *******
Nu har det gått drygt 2 år sedan stamcellstransplantationen genomfördes. Det var en livsavgörande åtgärd för Linus och vi är alla mycket tacksamma att teknik och medicinsk forskning gör det möjligt. Men att kämpa och ha tålamod med kroppen är fortfarande något som Linus påminns om varje dag. Kanske han kan nomineras som en mästare på att utmana läkarkåren och läkemedelsindustrin när han drabbas utav den ena biverkningen efter den andra… 
Några veckor efter transplantationen fick Linus svårt att svälja och matstrupen växte ihop av ärrbildning orsakad av alla sår och blåsor i mun, strupe och hals.  Under 15 månader kunde han inte ens svälja sin egen saliv – det var totalt bom-stopp i matstrupen.  Operation av matstrupen påbörjades i december 2010 och pågår fortfarande med några veckors mellanrum (hittills har 38 operationer gjorts).
Sommaren 2010 kunde Linus släppa rullstolen och de avskalade musklerna byggdes upp igen efter en oerhörd träningsdisciplin. I september 2011 stod Linus på dansgolvet och gjorde sin efterlängtade tävlings-comback och det blev fina resultat direkt! Men redan i november 2011 började en ny kroppsdel bråka och svåra höftsmärtor hindrade Linus från att kunna träna och tävla till 100 %. Först trodde vi att det kanske var psoriasisartrit som satt sig i höfterna (Linus fick diagnosen psoriasis sommaren 2011 när immunförsvaret började bråka) men svaret från magnetröntgen nu under våren 2012 visade sig vara vävnadsnekros i båda höftkulorna. Höftledsoperation med nya höftproteser är planerad och Linus har fått ett löfte om att det skall ske innan sommaren 2012. Det blir att börja på ny kula igen och kämpa med ny muskeluppbyggnad och konditionsträning.
Grabben finns här och nu och är värd all uppmuntran och han vill verkligen att hans namn genererar mycket slantar till den värdefulla cancerforskningen. Hoppas att just du vill stödja denna insamling, vi har höjt målet till 250 000 kr och det vill vi gärna spränga med råge! 
Bästa hälsningar
Annica Hagberg Fredin (Linus mamma)

Senaste bidragen till insamlingen

 • Anonym

  Mayblomman S-näs

  Anonym

  Nellie Burman

  Anonym

  Susanne Hjalmarsson

  Anonym

  Paula Norvell med familj

 • Anonym

  Annika Nilsson Stridh

  Anonym

  Joel Besseling

  Anonym

  Morfar Göte 75 år/Annica,Tommie,Isaac,Linus

  Anonym

  Grattis Linus / Martina & Mattias

Här kan du bidra på ett enkelt sätt!

Scanna QR-koden till höger i din Swish-app och bidra med valfri gåva.

Scanna här!