Insamlat hittills: 139 100 kr

278%

Mål: 50 000 kr

Insamlingen har stängt
Målsättning: 50 000 kr

"Allas vår Frideborg" - Insamling för överlevande av barncancer

"Hej! Jag är ledsen att jag stör dig i frukosten, på bussen eller vid kvällsteet, men jag har något jag måste berätta för dig nu. Jag är döende i cancer och har mycket kort tid kvar att leva. Jag har kämpat för att tillfriskna, men nu finns det inga utsikter kvar. Som en snara kring min hals som sakta dras åt.

Jag kan inte äta eller dricka och det är svårt att andas och prata. Jag väger 32 kg och har svårt att gå. Min kropp är på väg att ge upp nu. Jag dör av en tumör som orsakats av den strålning jag fick som sex år gammal flicka.

Jag tog alltid vara på livet. Levde det, luktade det, smakade det, utmanade det. Jag visste att livet var skört. Jag älskade att leva. Jag lät snöflingorna falla på mitt ansikte. Men nu vill jag sova. För när jag sover är jag frisk. Så du får leva i mitt ställe..."

Vår Frideborg gick bort den 1 januari 2013 av en tumör som orsakats av den strålning hon fick mot cancer som en sex år gammal flicka. Det tog lång tid att fastställa diagnosen och Frideborg var besviken över hur sjukvården hanterat henne och upplevde att läkarna hon träffade inte verkade medvetna om den förhöjda risken för personer som haft cancer som barn att drabbas på nytt.

Det var Frideborgs önskan att en insamling skulle startas i hennes namn för att främja forskning kring barn som överlevt cancer så att de barn som överlever idag kan få en ljusare framtid än hennes.

Ditt bidrag är väldigt välkommet.

1980, 6 år gammal diagnosticerades vår Frideborg med cancer. Orsak till den tumören var okänd som den oftast är hos barn. Sex år gammal opererade man bort en tredjedel av hennes högra lunga. Hon fick kemoterapi och strålades. Frideborg låg på sjukhus under knappt två år första året heltid och andra året under veckolånga perioder.

När Frideborg började första klass hade hon inget hår och var fortfarande mycket svag, men den intensiva behandlingen botade cancern. Strålningen påverkar all vävnad negativt och den cytostatika hon fick är giftig för alla organ inklusive hjärtat. Frideborg stannade i växten under de åren och hade hela sitt liv nedsatt andningskapacitet, kondition och mycket luftvägs- och ryggproblem.

2006 blev Frideborg allvarligt hjärtsjuk. Hennes hjärta fungerade bara till 10%. Frideborg blev dock långsamt bättre med medicinering och vilja och kunde på så vis undvika hjärttransplantation.

Frideborg lät aldrig hennes tillstånd begränsa hennes liv. Hon var full av livsglädje och alltid med ett leende på läpparna.

I sitt avskedsbrev till familj, vänner och kollegor skrev hon: "Jag har dansat i Barcelona, flyttat från min hemstad Göteborg till mitt älskade Södermalm i Stockholm, bott i Colombias och Mexikos djungler, rest världen runt, arbetat för något jag trott på, odlat min täppa på torpet och sprungit tusentals gånger över Långholmen med min lilla hund. Jag har älskat och låtit mig älskas. Jag har skapat min egen familj. Jag har funnits till för mina föräldrar, syskon, släkt, vänner, arbetskamrater och den jag delat mitt liv med."

Frideborg ägnade sitt liv åt att arbeta för fred, mänskliga rättigheter och rättvisa. Hon gick alltid på sin magkänsla och övertygelse om vad som var rätt, så human och medmänsklig med styrka och ett underbart stort hjärta.

I november 2011 sökte Frideborg vård för stark hosta. Hon genomgick en datortomografi till följd av hennes tidigare sjukdomshistoria. Tumören syntes redan då men läkarna uppmärksammade den inte.

I juli 2012 efter ett flertal besök hos läkare och undersökningar får Frideborg beskedet att hon har cancer och 12 månader kvar att leva utan behandling. Hennes nuvarande tumör var en biverkning av strålningen hon fick som barn. Eftersom tumören sitter nära där den gamla tumören satt kunde hon inte strålas för vävnaden var redan strålskadad. Tumören kunde enbart opereras bort då den inte är botbar med cytostatika. Frideborg nekades operation.

Sex månader senare, 1 januari 2013 somnade Frideborg in.

Frideborg upplevde att hon inte fick den vård hon hade behövt. Kunskapen bland läkarna verkade brista om att risken för att en ny tumör uppstår är 10 gånger fler för de som haft cancer som barn.

Frideborg ville undvika att fler som överlever barncancer ska bli feldiagnosticerade på grund av okunskap och bristande forskning. Därför önskade hon att en insamling skulle startas för att bidra till att hindra fler som överlevt barncancer från att dö i förtid i vuxen ålder.

Det var Frideborgs vilja att en bok skulle skrivas om hennes liv så att hon inte skulle bli bortglömd och så att hennes framtida syskonbarn skulle få lära känna henne. Boken finns nu och kan beställas via hennes mamma. Kontaktuppgifter finns på sidan Frideborgs minnesfond: https://sites.google.com/site/frideborgsminnesfond/

Senaste bidragen till insamlingen

 • Anonym

  Katarina W

  Anonym

  Katarina W

  Margareta Robjer

  Mor Margareta

  Anonym

  Camilla Trygg, en bekant från barndomen som förlorat sin dotter i cancer. Många kramar till er alla nära och kära

 • Anonym

  Spirit of Fashion Stil och Design

  Anonym

  Lina Arvidson

  Anonym

  Anonym

  Helena m familj

Här kan du bidra på ett enkelt sätt!

Scanna QR-koden till höger i din Swish-app och bidra med valfri gåva.

Scanna här!