På sjukhusskolan i Umeå är även syskon välkomna

När två barn i familjen Larsson fick cancer fick de åka 65 mil för att få behandling på universitetssjukhuset i Umeå. Tack vare sjukhusets skola kan både de sjuka barnen och deras friska syskon dela vardagen under behandlingen.

En flicka med keps kommer körande på sparkcykel längs den långa sjukhuskorridoren, hennes långa hår fladdrar i farten. Med en knapptryckning öppnar hon dörren till universitetssjukhusets färgstarkaste avdelning. Här finns rum för barn och unga patienter att spela spel, pyssla och hänga. I slutet av korridoren ligger sjukhusskolan, med rum för undervisning för inskrivna barn och deras syskon.

– Engelska är roligast, säger flickan med det långa håret. Hon heter Martina och ska börja i årskurs 7. Hon är själv frisk men får undervisning här som syster till Tuva Li, 10 år och storebror Ted som under hösten börjar gymnasiet. Ted och Tuva Li fick skelettcancer 2019.

– Ted opereras nu och Tuva Li mår inte så bra i dag, men vi kanske kan träffa henne senare, säger Martina.

Rätt till undervisning

Barn som behandlas på sjukhus har rätt till undervisning. Barnen har också skolplikt, så på många sjukhus i Sverige finns sjukhusskolor som erbjuder särskild undervisning på plats. På så sätt kan de unga patienterna hålla i gång skolarbetet, något som ofta ses som en friskfaktor för barnen.

Barnets hemskola har huvudansvaret för barnets skolgång och sätter betyg. Hemskolan planerar också vad eleverna ska arbeta med när de får undervisning på sjukhuset.

– När man kommer hit som patient rycks man ur sitt vanliga liv. Vi i skolan kan vara något som ändå fungerar rätt normalt, säger Karin Svensson som arbetar som lärare på universitetssjukhuset i Umeå.

Barn som behandlas för barncancer kan ha en lång vårdtid och skolarbetet måste anpassas efter behandlingen, som periodvis kan vara intensiv och bidra till att orken tryter.

– Vi behöver förstås känna av från dag till dag vad som är möjligt, säger Karin Svensson.

Sjukhusskolan Umeå Universitetssjukhus. Karin Svensson, sjukhuslärare

Stort upptagningsområde

Barncancercentrum på universitetssjukhuset i Umeå behandlar barn från Sundsvall till Kiruna. Det är vanligt att de familjer som har barn under behandling har långa resvägar till sjukhuset. För att underlätta för familjerna är därför även syskon till sjuka barn välkomna, i mån av tid och utrymme.

– Det är viktigt att familjerna kan vara tillsammans, säger Karin Svensson.
Undervisningen ger syskonen möjlighet att vara nära och få lite mer kontroll över det som händer med sitt sjuka syskon.

– Och föräldrarna slipper oroa sig för sina friska barn som annars skulle varit kvar hemma, säger Karin Svensson.

Ovanligt med två sjuka syskon

Det är dags för mattelektion och Martina bläddrar i en mattebok.

– Det där kan jag redan, konstaterar hon och vänder blad.
Som friskt syskon brukar hon komma hit till sjukhusskolan med en tjock trave böcker i väskan.

– Hela väskan full, säger Karin och Martina nickar så kepsskärmen guppar.
Familjen bor i Kuttainen utanför Kiruna, intill Muonioälven på gränsen mellan Sverige och Finland. Det är en stor familj med sex syskon.

– Att två barn från samma familj blir sjuka är förstås ovanligt, säger Karin Svensson.

Martina kollar om spetsen på pennan är vass och förklarar att det är skillnad på undervisningen här jämfört med i den vanliga skolan.

– Det går fortare här, det är ju färre som stör. Om man räcker upp handen här står ju läraren intill och kan hjälpa på en gång. I en vanlig skola måste lärarna ofta hjälpa andra först innan det är min tur.

Sjukhusskolan Umeå Universitetssjukhus. Karin Svensson undervisar Martina Larsson, syskon till barn som behandlas för barncancer..

Viktigt för syskonen att bli sedda

Martina växlar sin skolgång mellan hemskolan i Karesuando utanför Kiruna och skolan här på sjukhuset i Umeå.

– Hemskolan är jätteviktig för friska syskon. Där blir man sedd för den man är och inte utfrågad om sina sjuka syskon, säger Karin.

Martina är här för fjärde gången i år för att få vara nära storebror Ted och lillasyster Tuva Li.

– Det är skönt att träffa Tuva Li, vi delar rum där hemma också. Och när jag är här kan jag också sova nära Ted, det är bra, säger Martina.
Martina minns hur det var i början. I januari 2019 blev först Ted sjuk.

– Pappa åkte med honom Umeå, sen kom vi andra. I början var vi här riktigt länge, säger hon.

I en så stressad situation är det vanligt att eleverna på sjukhusskolan reagera med tårar, ilska eller koncentrationssvårigheter.

– Vi måste ge barnen lite ”prestations-amnesti” tills livet blir lite mer som vanligt igen, säger Karin Svensson.

Möta barn i en svår situation

Skoldagarna är oförutsägbara. Det är svårt att planera eftersom antalet barn varierar och dagsformen ofta får avgöra vilken typ av undervisning som kan genomföras.

– Men här kan jag verkligen göra skillnad. Som pedagog får jag också använda mina mänskliga egenskaper, förmågan att möta barn och deras föräldrar i en svår situation, säger Karin.

Martinas lillasyster Tuva Li mår lite bättre efter lunch. Så bra att hon kan sitta upp och pyssla med syrran en stund. De delar sax och Martina ler under kepsen. I dag är en bra dag.

Sjukhusskolan Umeå Universitetssjukhus. Martina Larsson går på sjukhusskolan. Barnet i rullstolen är Tuva-Li, syster som behandlas för osteosarkom.

Om Sjukhusskolan

  • Sjukhusskolan finns för alla barn som är under behandling.
  • Syskon kan i mån av plats delta i sjukhusskolans undervisning.
  • Läs mer i dokumenten Rätt till stöd i skolan som är ett stöd till skolpersonal och föräldrar.