Succé för svenska skolsatsningar

Intresset var stort när Barncancerfondens skolsatsningar visades vid en internationell konferens om jämlik skolgång i veckan. Det var sjukhuslärarna Andreas Svensson och Carina Eriksson, samt tidigare rektor för sjukhusskolan vid Akademiska barnsjukhuset Björn Olsson, som presenterade skolroboten AV1 och materialet "Rätt till stöd i skolan" för pedagoger vid sjukhusskolor från hela Europa.

Att sprida bra saker är så himla viktigt. Inte bara forskningsframsteg, utan även satsningar som gör direkt skillnad för ett barn med cancer. Här och nu. 

Därför är jag så glad och stolt över att våra fina exempel sprids. Det gör det tack vare organisationen HOPE, som står bakom den konferens om jämlik skolgång för sjuka barn som ägde rum i Poznan i Polen i veckan. HOPE arbetar för en jämlik sjukhusskola och för att motverka utanförskap för sjuka barn. Precis det som våra satsningar också handlar om! 

På HOPE presenterade vår svenska delegation skolroboten AV1 och "Rätt till stöd i skolan". 

Läs mer om skolroboten AV1 här 

Läs mer om "Rätt till stöd i skolan" här 

Nu hoppas jag att fler länder inspireras att testa skolroboten AV1, som nu finns vid varje regionalt barncancercenter i Sverige. Jag hoppas också att många inspireras att ta fram motsvarande material som vårt eget "Rätt till stöd i skolan", som handlar om att underlätta skolgången för elever med cancer och andra långtidssjuka barn.  

Jag blir också glad och stolt över att höra att vårt seminarium blev fulltecknat direkt och att många stannade kvar även efteråt för att prata, utbyta kontaktuppgifter och ställa frågor. 

Helt enkelt resultatet av att man sprider bra saker.

//Johanna Perwe