Om allt vore på riktigt

För drygt två år blev jag kontaktad via mejl med filmmanuset "Om allt vore på riktigt". Inspiration till filmen har regissörerna, Stephane och Stefan, hämtat från Tim Ahlgren som under flera år kämpade mot en hjärntumör, medulloblastom.

Sorgligt nog avled Tim 2009, bara 12 år gammal. Här berättar Stephane och Stefan om den fina relationen till familjen Ahlgren, det härliga engagemanget från samarbetspartners och sponsorer, och arbetet med filmen - som också är en liten hyllning till livet.

"Josef har en bok. I den skriver han ned allt han önskar att han hann göra. Josef är fjorton år och har cancer, elakartad – finns inget att göra. Alla runt honom reagerar som man skulle kunna tro men inte han. Han har sin bok, sina fotbollsdrömmar och sin vän Göran, en vän som bara han kan se. Ibland på nätterna drömmer han att han står på sjukhusets tak i sin hemmagjorda stålmannendräkt, blickandes ut över ett ovetande, tryggt Stockholm.

En ny person kommer till avdelningen, Linda, hon har inte varit sjuk lika länge som Josef – är ovan med de jobbiga cellgiftsbehandlingarna och med att veta att hon inte kommer leva för evigt. Genom kaoset och tårarna hittar de två varandra och Josef visar Linda sin bok, något som kommer att förändra allt. En historia om uppoffring, kärlek och hur man, även när livet kan kännas så oerhört orättvist, alltid kan välja att se det vackra som döljs där bakom allt."

filmcannes

Häromdagen fick jag så den "hemliga länken" från Stephane, beredde tid i kalendern med två kollegor som också varit med i processen. Och nu har vi precis sett det färdiga resultatet... Oj, vi känner oss helt tagna, omtumlade, stumma, fulla med känslor... vilken fantastisk film! Så mycket kärlek, fint skådespeleri, snygga tagningar, härliga miljöer! Wow! Tusen tack för att Barncancerfonden fick vara med!

Filmen har världspremiär i mitten av maj, i Cannes på Short Films Corner. Vi håller självklart tummarna för att filmen ska få den uppmärksamhet och de utmärkelser som den, och ni förtjänar! Hejja er!

//Anne