Lär känna Frida Kristensson

Den här veckan gästbloggar Frida Kristensson, en av deltagarna i Barncancerfondens tonårssatsning Livet på paus.

Hej alla fina människor. Denna vecka ska ni få hänga med mig då jag gäst bloggar här hos Barncancerfonden. Ni ska få ta del av mina personliga upplevelser och erfarenheter samtidigt som jag ska hylla människor som betytt och betyder mycket för mig. Jag började veckan igår med en mors dagshyllning och idag ska ni få lära känna mig. Mitt namn är Frida Kristensson och jag är 18 år gammal. Jag pluggar andra året ekonomi på Katedralskolan i Lund och har till och från levt med cancer i fyra år.

I vintras syntes jag en del tillsammans med Barncancerfondens då jag medverkade i ett projekt som vi kallade för Livet på paus. Vi skrev en bok och spelade in en youtube-serie. I samband med detta fick ni också följa mig på instagram en vecka där ni på riktigt fick lära känna mig genom mina egna ord. Efter detta kände jag inte mig klar, jag hade mer att dela med mig av. Därför startade jag min egen blogg. Där delar jag med mig av mina mest personliga känslor och tankar. Jag skriver sådant som jag själv hade behövt höra när jag var sjuk. Jag skriver till dig som aldrig varit sjuk men som i framtiden kommer drabbas av cancer och jag skriver till dig som anhörig. I bloggen kan ni läsa om vem jag är och ta del av min sjukdomsberättelse genom åren.

När jag skriver tänker jag aldrig på att någon annan skall läsa mina ord. Jag skriver precis som jag känner och förfinar ingenting. Orden kommer direkt från hjärtat och därför gör det ibland ont att gå tillbaka och läsa vad jag skrivit. Så fort någon hör ordet cancer ryggar alla tillbaka och stämningen blir obekväm. Omvärlden förknippar cancer med döden och det är därför inte konstigt att en obekväm situation dyker upp. Men cancer är inte bara död. Jag har många gånger trott att jag ska dö och velat ge upp. Men jag lever och jag tror att samhället behöver höra mer av de berättelserna. Samhället behöver upplysas om vad cancer är. Cancer är mer än att tappa håret och må illa. Det finns inte många som pratar öppet om cancer – men det gör jag. Jag delar med mig av verkligheten.

/Frida Kristensson

Foto: Samuel Unéus