Internationell behandlingsstudie för barn med återfall i akut lymfoblastisk leukemi
Internationell behandlingsstudie för barn med återfall i akut lymfoblastisk leukemi
Även om överlevnaden för barn med akut lymfatisk leukemi (ALL) stadigt har ökat under senare år har utsikterna för barn som drabbas av återfall i ALL inte nämnvärt förbättrats. Det gör att återfall i ALL är den vanligaste dödsorsaken inom barncancer. Av de barn som botas från sina återfall har behandlingen, högdos cytostatika och ibland allogen stamcellstransplantation (HSCT), också ett högt pris i form av tidiga och sena biverkningar. Därför finns det ett trängande behov av att utveckla återfallsbehandlingen för att bota fler barn med återfall i ALL och öka livskvalitén för överlevarna.
Immunterapi har under det senaste decenniet framgångsrikt använts för behandling av lymfatiska sjukdomar. En typ av immunterapi är att använda antikroppar som binder mot specifika molekyler man vet finns på leukemicellerna.
Inotuzumab Ozogamicin (InO) är en monoklonal antikropp riktad mot ett protein som finns på leukemicellerna. Antikroppen är kopplat till ett cytostatikum som dödar leukemicellen när väl antikroppen lokaliserat denna. För barn med svårbehandlad ALL har InO i flera studier visat god förmåga att krympa leukemibördan i kombination med få biverkningar.
Blinatumomab (Blina) är en antikropp som verkar genom att koppla ihop T-celler (kroppens egna mördarceller) med leukemicellen. Blina har i flera återfallsstudier visat på överlägsen förmåga att minska leukemibördan tillsammans med färre biverkningar jämfört med traditionell cytostatikabehandling.
Sverige ingår i ett multinationellt nätverk, IntReALL, vars mål är att förbättra överlevnaden för barn med återfall i ALL. Nu är det dags för ett nytt behandlingsprotokoll - IntReALL BCP 2020. Det är en multinationell fas II/III behandlingsstudie för barn med 1:a återfall i pre-B ALL. Hypotesen för protokollet är att ersättandet av tidigare känd cytostatika med ovanstående immunterapi vid vissa tidpunkter ska ge överlevnads- och biverkningsfördelar jämfört med tidigare behandlingsprotokoll.