Barncancerfonden presenterar: Månadens forskare

Barncancerfondens främsta uppgift är att finansiera barncancerforskning. I år pågår 164 olika forskningsprojekt om barncancer med finansiering från Barncancerfonden. Barncancerfonden presenterar en forskare eller forskargrupp varje månad för att belysa pågående barncancerforskning, och vad den leder till.

I Barncancerfondens stora höstutlysning ansökte forskare om totalt 436 miljoner kronor i finansiering. Behovet av forskning är fortsatt stort, bland annat inom området hjärntumörer. Ett litet barns hjärna påverkas alltid av strålbehandling och kirurgi. Det är forskarnas utmaning att göra dessa behandlingar så skonsamma som möjligt.

Klas Blomgren är månadens forskare
Klas Blomgren är barnonkolog på Astrid Lindgrens barnsjukhus och forskare. Han har för närvarande ett forskningsanslag från Barncancerfonden som löper över tre år. Barncancerfonden finansierar även Blomgrens professur vid Karolinska Institutet i Stockholm. 

En presentation av Klas Blomgren finns på Barncancerfondens webbplats.

– Målet för vår forskning är att de barn som fått strålbehandling mot hjärnan, till exempel som en del i behandlingen mot en hjärntumör, skall kunna leva ett så normalt liv som möjligt. Just nu forskar vi på hur fysisk aktivitet, läkemedel eller transplantation av stamceller kan hjälpa oss att åstadkomma detta, berättar Klas.

Delar av Klas Blomgrens forskning finns beskriven i Barncancerfondens forskningsrapport Barncancerrapporten 2014 som finns att beställa och ladda ner kostnadsfritt här

Forskarna gästbloggar
Klas Blomgrens och hans forskargrupp - Hjärngänget- bloggar under en månad på Barncancerfondens blogg.  
– Vi kallar oss Hjärngänget men det känns inte alls som vi är superhjältar utan snarare att vi är supernördiga, skriver Giulia Zanni, doktorand som forskar på hur litium kan användas för att förbättra den kognitiva förmågan i hjärnan efter strålbehandling.
Till bloggen

För mer information, kontakta:
Emeli Lundström, forskningssamordnare
E-post: emeli.lundstrom@barncancerfonden.se
Telefon: 08-584 209 03