Vår unika styrka är: Ni

"Förvirrande och väldigt meningsfullt." Fredrik Pettersson, chef för enheten för föreningsutveckling, firar tre månader på Barncancerfonden.

”Vissa tror att det bara är stor makt som kan hålla ondskan i schack, men min erfarenhet är en annan. Jag har upptäckt att det snarare är vanliga människors små vardagliga handlingar som håller mörkret borta, små handlingar av vänlighet och kärlek.”

Orden sägs med Gandalfs djupa, vänliga stämma i filmen ”The Hobbit – En oväntad resa”. Jag ber om ursäkt om min översättning från engelska blir lite styltig, men jag hoppas ändå att budskapet når fram.

Jag firar snart tre månader på Barncancerfonden som chef för enheten för föreningsutveckling. Det har varit en riktig rivstart – spännande, intressant, förvirrande och väldigt meningsfullt.
Mitt uppdrag är både komplext och långsiktigt, det går såklart att bryta ner, förklara och belysa ur massor av olika aspekter. Men i grund och botten är det väldigt enkelt – tillsammans med Amanda som jobbar hos er i Stockholm Gotland, med er styrelse och med övriga styrelser och kollegor på medlemsstöd runtom i landet ska vi se till att göra ännu mer, för ännu fler. Och se till att bygga folkrörelsen Barncancerfonden ännu starkare.
Jag kan inte tänka mig något annat uppdrag som känns viktigare eller mer meningsfullt.

Barncancerfonden har en unik position bland ideella och värdebärande föreningar. Inte bara för att vi inte tar emot stöd från, utan ger stöd till, det gemensamma. Inte heller för att vi lyckas samla in och skicka vidare miljontals kronor i kampen mot barncancer. Allt det är såklart väldigt viktigt, men vår unika styrka – som jag ser det – är ni. Fondens och föreningarnas medlemmar.

Barncancerfonden är startad och byggd av er – av vanligt folk, för vanligt folk. Vanligt folk som drabbas av det mest fruktansvärda och ofattbara – men som ändå finner styrka i gemenskapen. Som får och som ger. Vanligt folk som bestämt sig för att tillsammans ta kampen mot en fiende så mäktig att ingen av oss ensam kan rå på den. Men, tillsammans kan vi besegra den.

I snart 40 år har Barncancerfonden kämpat på det viset, enligt den principen. Det är såklart oerhört svårt att sätta fingret på själen i en organisation eller förening, men om jag skulle försöka så landar det nog ändå där någonstans, i det som liksom blivit vårt sätt och vår lunk. Vår metod och stryka – att den som behöver får, och den som kan ger. Att vi finns där för varandra.
Jag tror att det är hemligheten bakom vår framgång och anledningen till att jag är övertygad om att vi kommer att lyckas med vår uppgift – att utrota barncancer. Små vardagliga handlingar av kärlek och vänlighet, små steg framåt tillsammans.
Eller som poeten och kallskänkan Jenny Wrangborg så vackert formulerar det i boken ”Vad ska vi göra med varandra”:

”för där ditt hopp gett upp
min styrka
där mina krafter tagit slut
din röst”

Jag ser fram emot att arbeta tillsammans med er i den andan!

Fredrik Pettersson
Chef för enheten för föreningsutveckling

Mer om Fredrik Pettersson - "Ny chef ska stärka Barncancerfondens regionala verksamhet"
Läs pressmeddelande från Barncancerfonden