Klara dog av obotlig cancer: ”Behövs mer forskning”

Klara Öhlund var 11 år när familjen fick beskedet att hon hade drabbats av den obotliga hjärntumören ponsgliom, en cancerform som inget barn överlevt. Sju månader senare, i slutet av november 2015, somnade hon in. – Det behövs mer forskning även om ovanliga cancerformer, säger mamman Lena Öhlund.

På Universitetssjukhuset i Umeå fick föräldrarna det hemska, slutgiltiga beskedet. Dottern Klara Öhlund hade ponsgliom, en ovanlig cancerform som ännu är obotlig. I snitt drabbas åtta barn om året av tumören i Sverige och ingen överlever.

– De sa till mig att hon kunde dö när som helst, berättar mamma Lena.

– Bara det att hon överlevde strålningen var ett mirakel för oss, tillägger Klaras äldre syster Emma.

För familjen Öhlund var det viktigt att Klaras sista månader skulle bli så bra som möjligt. Syskonen pratar i mun när de berättar om allt de gjorde tillsammans med Klara den sista tiden; musikinspelningar, resor och hotellvistelser. Men orken tröt och Klara ville helst av allt vara hemma.

– Hon tyckte inte om att vara på sjukhuset, hon tyckte maten var äcklig och gillade inte lukten, berättar lillebror Jesper.

Samtidigt kunde mamma Lena inte hålla sitt löfte om att inte googla sjukdomen. För vilken förälder är beredd att ge upp hoppet utan kamp? Hon upptäckte att det på några ställen i världen pågick forskning och tester av nya behandlingar mot sjukdomen.

– Jag sökte kvällar och nätter igenom efter något mirakel. Om jag hittade en familj som hade ett barn som levt med sjukdomen mer än ett år skrev jag och frågade vad de gjort, vilken behandling barnet fått, berättar Lena Öhlund.

Samtidigt blev Klara allt sämre. Kroppsfunktion efter kroppsfunktion slogs ut. Familjen försökte i så stor utsträckning som möjligt vårda henne i hemmet. Varje kväll gick Lena och lade sig med vetskapen att Klara skulle kunna vara borta nästa morgon. Den 28 november, sju månader efter att Klara fått diagnosen, var kampen över. Familjen har mitt i sorgen fortsatt att engagera sig för barncancerforskningen. De har samlat in pengar, kampanjat i sociala medier och berättat sin historia i tv och tidningar. Insamlingen i Klaras namn har hittills dragit in mer än 160 000 kronor.

– Det behövs mer forskning och mer samarbete mellan olika länder när det gäller ovanliga cancerformer. Vi hoppas att vår historia och vårt engagemang kan bidra till att någon annan familj i framtiden ska slippa uppleva det vi gjort, säger Lena Öhlund.