Enzym som stoppar hjärntumören

Forskare i Uppsala har upptäckt att det går att stoppa hjärntumörer från att växa med hjälp av ett enzym.

Karin Forsberg Nilsson har i många år forskat på cancerceller och stamceller, särskilt vid aggressiva hjärntumörer hos både barn och vuxna. Hon har fått ett anslag från Barncancerfonden för att studera vad ett enzym, heparanase, har för betydelse i elakartade och svårbehandlade hjärntumörers tillväxt.

– De här hjärntumörerna är mycket svårbehandlade då de invaderar en stor del av den normala hjärnvävnaden. Cellerna sticker iväg genom den friska vävnaden, sprider sig och bildar nya tumörer, säger hon.

I provrör och på möss visar Karin Forsberg Nilsson och hennes kolleger att enzymet heparanase ”tuggar sönder” och bryter ned proteiner med kolhydratkedjor som cancercellerna behöver.

– Tumören får inte samma näring och hindras från att växa och sprida sig.

Målet är att det ska kunna bli ett nytt läkemedel.

– Vi är försiktigt hoppfulla men ännu är det mycket som kan gå fel, att utveckla nya läkemedel tar lång tid till exempel måste vi vara säkra på att patienterna inte drabbas av svåra biverkningar, säger hon.

Men hon tror inte att det räcker med ett enda läkemedel.

–Det gäller att överlista tumören med smarta mediciner, som kan ta sig igenom hjärnans känsliga barriär.

Hjärntumörer orsakar ofta sena komplikationer. Det kan handla om hormonstörningar, tillväxtstörningar, inlärningssvårigheter och sociala problem. Barn kan ha svårt med undervisningen i skolan, att få kompisar och bilda familj. Ofta slås den egna hormonproduktionen ut och de måste äta mediciner under resten av sin livstid. Vissa klarar sig i stort sett utan komplikationer.

– Mycket forskning handlar också om att ta reda på vilka patienter som kan ha nytta av ett visst läkemedel för en mer individanpassad behandling, säger hon.